Следвайте ни

Припомняме си забравените думи на великите български писатели

viber icon

Литературата е изкуство, което най-често води след себе си образователния елемент. То не е просто за разтуха, но и за обогатяване и научаване на нещо ново и интересно. Факт е, че с годините произведенията се видоизменят и приемат образа на времето, в което са писани. Така, волно или не, част от тях се превръщат в архаични.

Поради тази причина е създаден проект "ЗабравениТе думи" от Литературен фестивал Пловдив чете. Той е отправен главно към ученици от VIII до XII клас, а защо не и към студенти. В същината си представлява един вид литературно предизвикателство, иницииращо младите да открият непознати за тях думи на класически български писатели. Думи, които са им неясни, любопитни или в които са несигурни. Да ги провокира към откривателски дух и любознателност. Да роди в тях желание да седнат с родителите си, с баба или дядо и да разберат тази остаряла реч, определяща историята и националното ни самосъзнание.

През 2020 година изданието е посветено на еталоните на родната литература Иван Вазов, Гео Милев, Валери Петров, Малина Томова и Добромир Тонев.

"Избрахме ги не само, защото техният език изобилства от красиви думи, а и защото всички те имат годишнини през 2020-та. Целта е в рамките на "Младият Пловдив чете" да привлечем учители и младежи, които заедно да вземат участие, като да формират изследователски екипи", казват от издателството, като се надяват много ученици от пловдивски и не само училища да се включат със свои предложения на думи от творчеството на авторите.

Те ще бъдат представени в страницата на проекта във Facebook. Финалната селекция пък ще се превърне във видеомапинг, създаден от визуалния артист Петко Танчев, който ще бъде прожектиран официално пред широката общественост.

Крайният срок, в който децата могат да изпращат своите "забравени думи" на издателска къща "Жанет 45", е 11 май – професионалния празник на българския библиотекар.

Инициативата се реализира с подкрепата на Община Пловдив, като част от програмата на Културния календар на града за 2020 година.

Паулина Гегова

Паулина Гегова

Редактор-репортер - екип "Култура"

Паулина Гегова е завършила Актьорство за драматичен театър в ПУ. Работила е в държавен театър, създава частни проекти, организира културни и благотворителни мероприятия в Пловдив. Занимава се с медии от 2015 година, писател и редактор на художествена литература.   Още

Още от категорията

Виж всички

Коментари (1)

irinka

02.04.2020 | 19:50

Дайте всички нацелени писатели да ги редактира Манол Пейков, няма нужда даже от фейсбук, той има опит.

Отговори
0 0

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай

Анкета

Ще ходите ли на море и къде?