Следвайте ни

Примата Соня Йончева днес се нарежда до Гагарин и ДиКиро

viber icon

Световноизвестната оперна певица Соня Йончева става „Почетен гражданин на град Пловдив” днес в 12 часа в Общината. Така тя ще се нареди до личности като Юрий Гагарин, Димитър Киров и Георги Божилов. 

Решението за връчването на отличието е от февруари. Звездата пристигна за да подготви концерта си с Пласидо Доминго на 31 август пред катедралата Александър Невски. Там двамата ще изпълнят 20 прочути арии. 

Званието „Почетен гражданин на град Пловдив” ще й бъде връчено от председателя на Общинския съвет инж. Александър Държиков. Предложението Йончева да стане почетен гражданин бе внесено от кмета Здравко Димитров. То е за изключителния й принос в областта на оперното изкуство. 

137 личности са носители на званието „Почетен гражданин на град Пловдив” до момента. Много от тях са деятели от времето на Възраждането и Съединението като д-р Стоян Чомаков и Йоаким Груев. Има видни дейци от първите десетилетия след освобождението като Ангел Букурещлиев и Антон Безеншек. 

Има и доста спорни фигури като Георги Димитров, Йосип Броз Тито и Леонид Брежнев, така и безспорни като Юрий Гагарин, Иван Теофилов, Димитър Киров и Георги Божилов. В началото на март 2019 в разгара на Европейска столица на културата джазменът Милчо Левиев се отказа от званието си. 

Той обяви това в открито писмо до кмета Иван Тотев. В него той написа, че не одобрява действията на администрация на града и се бои от вредите, които тя може да нанесе на културата. 

 

Росен Саръмов

Росен Саръмов

Репортер-редактор - екип "Общество"

Росен Саръмов е випускник на Английската гимназия в Пловдив. Завършил е МИО и има магистратура по Външна търговия. Владее отлично английски и руски език.   Още

Още от категорията

Виж всички

Коментари (1)

Принос

Принос

25.08.2021 | 23:37

Да световно известна певица, но какво е допринесла за Пловдив не разбирам. Това звание се дава на други хора оставили следа в града. На това нещо нито му е времето нито мястото да се случва сега преди избори, всички музикални дейци да подкрепят господин кмета ли.

Отговори
0 0

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай

Анкета

Ако парламентарните избори са сега, за кого бихте гласували?