Следвайте ни

През 1961 г.: Хемингуей слага край на живота си

Боксьорът интелектуалец налага в литературата стила на айсберга

На днешния ден през 1961 г. американският писател Ърнест Хемингуей слага край на живота си.

Носителят на Нобеловата награда от 1954 г. налага в литературата модерното писане, което сам нарича „стил на айсберга" - кратък, почти журналистически слог, под който лежи огромна маса от значения, възможни смисли и символи. Знакова за него е повестта „Старецът и морето", публикувана в списание "Laif" на 1 септември 1952 г. Тази дата е избрана от Хемингуей, за да отбележи стогодишнината от излизането на „Моби Дик" от Мелвил. Повестта е продадена за два дни в 5,2 милиона екземпляра. Историята на кубинския моряк Сантяго, който след 84 дни безуспешен улов хваща огромен мерлин, но докато го завлече с лодката си до брега, месото на рибата е изядено от морските хищници, е разказана  в 26 500 думи и до днес се тълкувана и в автобиографичен план, и интертекстуално, и библейски  символично, защото в реалистичния сюжет са вплетени и много знаци за други интерпретации.

Авторът се утвърждава и като романист с „Фиеста. И изгрява слънце" (1926) - история за  изгубеното поколение след Първата световна война, която се разиграва в Париж, Памплона и Мадрид и в вплита тореадорството сюжетно и символно.

Хемингуей засяга и Гражданската война в Испания. През 1940 г. излиза още един негов „испански роман" - „За кого бие камбаната". След това пътува със съпругата си - журналистката Гелхорн, до Китай и се установява в Куба. Следват семейни и творчески кризи, алкохолизъм, лов и подводен риболов, катастрофа при сафари в Кения и отслабване на творческата  мощ  до попадането в психиатрична клиника, където е лекуван от депресия с електрошокове -  край на тази  трагична поредица слага самият той, като се самоубива с любимата си  пушка през 1961 г.  Класика остават творбите му  „Да имаш и да нямаш", „Сбогом на оръжията", „Зелените хълмове на Африка".

 

20 вечни цитата от писателя

1. "Човек може да бъде унищожен, но не и победен."

2. "Ако изпитваш безпокойство по малко всеки ден - ще изгубиш сума ти години. Ако нещо не върви както трябва, поправи го, ако можеш. Но се научи да не се безпокоиш. Безпокойството с нищо няма да ти помогне."

3. "Обичам да слушам. Слушайки внимателно, научавам много. Много хора никога не слушат."

4. "Винаги прави трезвен това, което си обещал да направиш пиян. Това ще те научи да си държиш устата затворена."

5. "Всички добри книги си приличат по едно нещо - те са по-истински, отколкото ако се бяха случили наистина."

6. "Щастието при интелигентните хора е най-рядкото нещо, за което знам."

7. "Ако двама се обичат един друг, това не може да има щастлив край.

8. "Богатите не са като нас с вас - те имат повече пари."

9. "Всичко, което е далече от морето, е провинция."

10. "Днес - това е само един от дните, които трябва да изживеем. Но какво ще се случи в бъдещите дни, това ще зависи само от това, което направим днес."

11. "Има само три вида спорт - рали, корида и алпинизъм. Останалите са просто игри."

12. "Реалността е илюзия, породена от липсата на алкохол."

13. "Няма нищо благородно в това да бъдеш по-високо от другия. Истинско благородство има тогава, когато човек застава над предишното си Аз."

14. "Никога не бъркайте движението с действието."

15. "Всички хора свършват по един начин. Различава ни само това как сме живeли и как сме умрели."

16. "Добре е, когато пътешественикът има крайна цел. Но в края на краищата важно се оказва самото пътешествие."

17. "Ако писателят добре знае това, за което пише, той може да изпусне много от това, което знае. Величавостта на движението на айсберга е в това, че той само в една осма от общата си част се извисява над повърхността на водата."

18. "Храбростта - това е благородство в трудна ситуация."

19. "Човек трябва до дъното на душата си да се настрада, за да напише истински смешна книга."

20. "Няма по-верен приятел от книгата."

Анкета

За какво бъдеще на Пловдив трябва да работи новият кмет?