3906

Преводачката на романа „Времеубежище“ Анджела Родел ще гостува в Пловдив

Носителката на награда „Букър“ за превода на романа на Георги Господинов „Времеубежище“ Анджела Родел ще се срещне с пловдивската публика. Това ще се случи на 5 юни от 18.00 часа в конферентната зала на Народна библиотека „Иван Вазов“. 

Срещата ще се проведе в рамките на третото издание на „Литературни срещи в Библиотеката“ и литературния фестивал „Пловдив чете“, сред съорганизаторите на които е и Пловдивската народна библиотека. Събитието е включено в Календара на културните събития на град Пловдив за 2024 г. 

Модератор на проявата е д-р Вероника Келбечева, която води и предходните две издания на формáта – с преводача на „Кентърбърийски разкази“ Александър Шурбанов и с автора на „Прочити на Данте“ Владимир Градев. 

Анджела Родел превежда книги на редица български автори – Ангел Игов, Виргиния Захариева, Милен Русков, Захари Карабашлиев, Ивайло Петров. Първата ѝ преведена българска книга е „Партиен дом“ на Георги Тенев. Следват преводи на Георги Марков, Георги Господинов, Вера Мутафчиева. С работата си през 2016 г. тя печели Националната награда на Американската асоциация на литературните преводачи за превода на романа „Физика на тъгата“.

 

Анкета

За кой отбор ще стискате палци на Евро 2024?