49

Преоткриваме Слона и Йоан Левиев в седмицата на мозайките

Първата седмица на мозайките в Пловдив започва на 4 октомври в 17 часа в пространството пред Епископската базилика на Филипопол. Проектът е финансиран по Компонент 1 от културния календар на община Пловдив с 19 100 лева.

Идеята за него е на фондация „Балканско наследство”.

В седмицата ще бъдат показани 12 големи фотопана със знакови обекти с антични и съвременни мозайки в града. Те са на български и английски.

Археологът доц. д-р Елена Кантарева ще изнесе лекция за това антично наследство, което притежава градът.

На 9 и 10 октомври в рамките на седмицата ще бъдат обучавани безплатно млади екскурзоводи, които ще научат всичко за наследството от мозайки, което има градът.

Изложбата до Епископската базилика е разделена на две части – мозайки от 3-4 век от нашата ера и такива, които са дело на съвременни творци.

Във втората част ще бъдат представени мозайката в Пощата, бившия партиен дом, читалище „Алеко Константинов”, централната сграда на панаира и поликлиниката в район „Тракия”.

Техни автори са Йоан Левиев, Георги Божилов – Слона, Вълчан Петров, Христо Стефанов, Трифон Неделчев и Валентин Старчев.

От античните образци ще могат да се видят тези в Епископската базилика, Малката базилика, къщата „Ейрене” в Тракарт и мозайките, които са изложени в Археологическия музей. 

Новосъздаденият тур на мозайките ще бъде представен на интернет страница, предлагаща основна текстова и визуална информация за мозайките, онлайн карта и упътвания до всеки от 12-те обекта.

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай
0 коментара

Анкета

Защо се провали първият мандат за съставяне на правителство?