Премиерът кани Черни на гости

Премиерът Бойко Борисов покани Давид Черни на гости. В неделя в 12.30 ч. чешкият художник, който скандализира политиците в страната, ще бъде на обяд при министър-председателя на България. Г-н Борисов лично звънна на Емил Миразчиев, шеф на сдружение "Изкуството днес", за да уточни детайлите. Нещо повече - премиерът искал още днес, на заседание на кабинета, да присъства скандалният творец.

В неделя Черни и Миразчиев ще бъбрят с Бойко Борисов за нестандартното творчество и модерните изразни средства, а след това ще го поканят да разгледа единствения в страната Център за съвременно изкуство "Баня "Старинна" в Пловдив. Там ще бъде подредена изложбата "Европейското изкуство 20 години след падането на Желязната завеса", където Черни и Миразчиев представят черния плат, с който беше покрита пластиката в експозицията "Ентропа", за да се скрие тоалетната чиния във формата на картата на България.

Пловдивската управа, която забрани да идва под тепетата, пък му готви подарък - българското знаме и руло тоалетна хартия. Тъкми го кметът Славчо Атанасов. Дарът ще бъде поднесен от заместничката Петя Гогова от името на общината.

Скандалът в Пловдив обраства все повече с противоречия. След като кметът заяви кракът на Черни да не стъпва в общинска собственост, на следващия ден уточни, че реакцията му е артпровокация към широко скроените художници. После го прати в частно кафене, до което се стига по общински улици. Сякаш позволи на госта да лети над Пловдив. В същото време заместник-кметът Петя Гогова го покани в обществената тоалетна, която също е общинска собственост, но как ще дохвърчи дотам, никой още не е уточнил.

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Този сайт е защитен от reCAPTCHA и Google Политика за поверителност и Условия за ползване са приложени.

Публикувай
2 коментара
пловдивчанин

пловдивчанин

09.10.2009 | 10:58

Управници, които продават паметниците на културата не само от национално а от световно значение се страхуват от въпросите на свободните творци. Като разведат този гост в нашия "образцов чист и културен град" със скандално зеещите изкопи с останки от 2000г какво впечатление ще оставят те ... чакайти нови инсталации. И кой пак ще е виновен , този път това няма да е турското робство , а тоталитарния сациализъм и комунизъм и неговите остатъчни ченгета на власт, фалшивото ВМРО , узорпирало името и продажните сменящи партиите си службогонци.

Отговори
0 0
,,I T '

,,I T '

09.10.2009 | 06:20

Не зная защо,но си мисля,че уважаваният от мен г-н Бойко Борисов би могъл да покани въпросните ,,момчета'' като частно лице,а не като министър-председател.Но мисля,че е доста съмнително удоволствие да влезеш в досег с хора с очевидно патологична страст към стари,вече употребявани клозетни аксесоари-чинии,канализационни тръби и др.....Някакси е нехигиенично.Мен лично ме е гнус.... ПЪк и Пловдив има претенцията да е най-духовният град,център на изкуствата в България и би трябвало да пази реномето си на такъв,да не кани лица от такъв сорт.

Отговори
0 0

Анкета

Как и къде ще почивате през лятото?