Следвайте ни

Премиера на „Преселението” на проф. Боян Биолчев в Пловдив

Висшето училище по сигурност и икономика събра представители на интелектуалния елит на Пловдив при представянето на „Преселението“ – новата книга на проф. Боян Биолчев. Премиерата на романа в препълнената Голяма заседателна зала на ВУСИ започна с приветствие на ректора на вуза проф. д.п.н. Георги Манолов, който поздрави автора за изключително завладяващата история, основаваща се на автентични разкази на преселници от времето на Междусъюзническата война (1913 г.).

Книгата беше представена от проф. д.ф.н. Клео Протохристова,  преподавател в Катедрата по история на литературата и сравнително литературознание във Филологическия факултет на Пловдивския университет „Паисий Хилендарски“. 

Тя подчерта, че сюжетът на „Преселението“ е исторически, а книгата е писана от проф. Биолчев с години. Авторът е прочел всичко, което е посветено на онзи исторически период на насилие и геноцид от Междусъюзническата война (1913 г.). 

Проф. Биолчев обясни, че в продължение на дълги години е имал възможността да контактува с преселници, които като деца са бягали от войната по времето на описаните събития. През лятото авторът е отсядал в Царево, където е записвал автентичните разкази на тези вече остарели мъже, в чийто очи и гласове се усещала огромна мъка. На основата на тези свидетелства проф. Биолчев пише романа и макар, че героите и имената на местата, които описва са измислени, преживяванията и чувствата са истински.

 

Хенриета Костова

Ръководител екип „политика“

Хенриета Георгиева е завършила Английска гимназия в Русе, ПУ „Паисий Хилендарски” и Софийския университет, специалност журналистика. От 1993 г. работи в екип Политика на в.”Марица”.   Още

Коментари

Публикувай

Коментари (0)

Анкета

Ако Община Пловдив разполага с 50 млн. лева за строителство догодина, с какво да започне?