Следвайте ни

Представят азбучна колекция на Кирил и Методий в галерия "Пловдив"

viber icon

В навечерието на Деня на народните будители Азбучната колекция „Заедно по пътя на Кирил и Методий“ ще бъде представена в галерия „Пловдив“.

Една година след осъществяването на проекта, Азбучната експозиция, дело на ученици от български училища в пет държави, които са исторически и географски свързани в живота и делото на Кирил и Методий,  може да бъде  отново разгледана от пловдивчани и гостите на града под тепетата в периода от 30.10. до 13.11.2020 г., в галерия „Пловдив“ - Общински съвет. Откриването ще се състои от 18:00 часа.

Проектът #ЗАЕДНО ПО ПЪТЯ НА КИРИЛ И МЕТОДИЙ се базира върху исторически сведения за живота и делото на създателите на славянската писменост. 

В арт работилници ученици от Българските неделни училища в Александруполис и Ксанти (Гърция), Истанбул (Турция), Шармелек и Будапеща (Унгария), Рим (Италия) и Българското държавно училище в Прага (Чехия) изобразиха графично глаголическите и кирилските букви, както и общ портрет на двамата братя.

Цикълът изложби стартира през 2019 -  годината на Европейска столица на културата,  от Балабанова  къща в Старинен Пловдив. До края на същата година творбите на учениците от българските училища - партньори на проекта бяха  експонирани на изложби в Солун, Александруполис, Истанбул, Шармелек, Будапеща, Прага и  Рим, които преминаха при голям интерес и посещаемост.

Изложбите постигнаха целта си  да популяризират уникалния български принос към разнообразието на европейската култура чрез делото на Кирил и Методий - създателите на славянската писменост.

Към проекта беше издаден двуезичен азбучен албум с отличените творби, който представя делото на солунските братя, през погледа на българските ученици от училищата - партньори.

Още от категорията

Виж всички

Коментари (0)

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай

Анкета

Подкрепяте ли новите мерки срещу коронавируса у нас?