Следвайте ни

Председателят на сдружение "Хайдути": Поставят на колене хората, които пазят българщината

viber icon

Данаил Димитров е председател на сдружение "Хайдути", което показва облеклото и оръжието, както и начина на живот на народните закрилници през XVIII и XIX век. Членовете му организират исторически възстановки и изнасят уроци в училищата.

Изключително сме притеснени от изискванията, които следват от последните изменения и допълнения към Закона за оръжията, боеприпасите, взривните вещества и пиротехническите изделия от 7 май 2019 г. Според тях до 7 май тази година трябва да се регистрират всички исторически оръжия, които нашето и други подобни сдружения ползваме за исторически възстановки. Според новите изисквания, на всички кремъчни оръжия, които показваме по училищата и които са историческа ценност, трябва да набием номера. А става въпрос за музейни експонати!  

Според изискванията на закона оръжието или трябва да го разпробиеш, или да го запишеш като колекционер, като нямаш право да го изнасяш навън. Това означава, че нямаме право да представяме тези оръжия по училищата, което е основната дейност на патриотичната ни организация, както и да участваме във възстановки на исторически събития - Съединението, Априлското въстание. Посещаваме по 40 училища годишно в цяла България. А сега нямаме право да вадим това оръжие от къщи, а за да го пренесем, за да го покажем на децата, трябва да му сложа катинар и да му връзвам спусъка.       

Ако не регистрираме оръжията до 7 май, от служба КОС имат право да ни ги конфискуват. Утре ще ни накарат и по сабите и ятаганите да сложим номера.

За всички оръжия имаме редовни документи. Повечето от тях са купувани от чужбина, където са изнесени по времето на социализма. Купуваме ги от борси в Италия, в САЩ. Цената на един кремъчен пищов е 1500-2000 лева, а пушките са над 3000 лева. Трябва ли да бият с чукове по цевта, да слагат номера, да ги регистрират да ги водят оръжие?! Законът бил такъв - затапва се отпред, заварява се и се слага на стената! А ние сме ги купували, за да ги показваме на децата, на хората. Така се обезсмисля дейността ни, осакатяват ни.  

Служителите в служба Контрол на общоопасните средства в МВР нямат представа какви са тези оръжия, повечето от които са на възраст над 250 г. Питат ме къде се слага патронът, а кремъчното оръжие просто не се зарежда с патрони, това е преднопълнещо оръжие, ползваме го като пиротехника за възстановките. А според закона излиза, че това е оръжие, което може да убива. В един момент историческите оръжия стават истински! Това е абсурдно! Защо никой не потърси мнението ни, преди законът да бъде приет!? 

Това е пълна спекула с историческите клубове и извиване на ръце, така се унищожава историята на България. Нашата дейност е напълно безвъзмездна. Ние не правим бизнес, а поддържаме българщината. А с промените на закона това се унищожава.

Настояваме за облекчение на режима по отношение на историческите оръжия за клубовете, които се занимават със съхранение на българското минало. Ако не се вземе специално решение, сме твърдо решени, всички клубове да излезем на протест пред парламента. Става въпрос за клубовете „Традиция", „Единение", сдружение „Хайдути" и още много подобни, в които членуват хиляди българи.

Още от категорията

Виж всички

Коментари (9)

Павел Тачев

12.05.2020 | 19:57

Страшни селяндури.

Отговори
1 0

Българка

09.05.2020 | 23:25

Вместо да стимулират възстановки и подобни мероприятия,нашите управници се мъчат по всякакъв начин да прекъснат връзката с героичното ни минало!Истински българи,купуват и съхраняват оръжия ,които са донесли свободата ни,грижат се да достигнат в автентичен вид до децата ни!С тези недомислени закони умира и последната искрица българщина !!

Отговори
4 0

Павел Тачев

09.05.2020 | 22:14

https://m.bgdnes.bg/Article/5473575

Отговори
1 1

Павел Тачев

09.05.2020 | 22:12

Точно така,конфискация или обезопасяване.Точно с такова оръжие Дидо ръкавичката искаше да ме убиват с Райко килъра. https://m.bgdnes.bg/Article/5473575

Отговори
1 3

Павел Тачев

09.05.2020 | 22:02

Точно така.Конфискация или разпробиване и маркиране.

Отговори
1 3

Павел Тачев

09.05.2020 | 21:58

Точно така,конфискация или обезопасяване.Точно с такова оръжие Дидо ръкавичката искаше да ме убиват с Райко килъра.

Отговори
1 3

Жоро Бекама

10.05.2020 | 19:25

Под колко имена написа едно и също, уж да излезе , че много хора били "заплашвани". Ако сте поне малко запознати с възстановките, ще разберете и ще знаете, че тези оръжия са не функционални, а оръжията преди 1918(мисля, че беше) не подлежат на регистрация, защото вече няма куршуми за тях и боеприпаси... Аман от хейтъри и хора , които си нямат работа.

Отговори
0 0

irinka

09.05.2020 | 20:08

Безобразие! Бойко го е страх даже и от Черешовото топче!

Отговори
6 0

Селянинът с колелото

09.05.2020 | 21:27

Иринка! Никога не споменавай името на комуниста - пожарникар, агент “ Буда “ който се молеше на сарайският онбашия да го направи генерал, че това му била мечтата, същият този, тюфлек, които наричаше в САЩ българите, че са некачествен “ мат’риал”, не заслужава никакво уважение от нас истинските българи обичащи Родината си.

Отговори
2 0

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай

Анкета

Ще ходите ли на море и къде?