Предпочитат портрет на Камелия пред книги

От “Тебеширана приказка” трябва се поучи всяко дете, споделя писателят Петър Ванчев

Поучителна “Тебеширена приказка” издаде хасковския писател Петър Ванчев. Книжката е 16 страници, а авторът й се надява скоро да зарадва всички ученици от училищата в града, защото си заслужава.

 

 Самата приказка бе публикувана преди време в “Учебник по доброта”, споделя авторът. Години след това Ванчев решил да я издаде в книжка. Питър Пол, както се подписва писателят, е посветил своята “ Тебеширана приказка“ на големия Джани Родари.

А защо точно на него казва Ванчев, защото “няма по –голяма радост за мен читателите на Джани Родари да бъдат мои читатели”.

 

 По начало Ванчев започнал да се занимава с поезия. Но има неща, които не могат да бъдта казани и затова започнах да пиша белетристи, споделя авторът. Миналата година издал още две книги” Приказки за пчелите” и “Атомна ракиджийница”, която излязла на бял свят след 20 години.

 

 Не е печелившо предприятие това да издаваш книги. Финансирането на творбите става все по-скъпо удоволствие за писателите в България. Въпреки това Ванчев е категоричен , че всяка рожба на писателите трябва да намира своя път и да бъде издавана.

 

От години Петър Ванчев се занимава и с пчеларство. Той си направил експеримент. В медарницата, където продавам мед съм изложил и книгите. Първо на 60 буркана купуваха по една книга, после на 80 се срещаше по някой четец, а сега очаквам на 100 книги да се появи и някой, който да си закупи книга, разкрива хасковският белетрист.

 За съжаление, констатирам арктическото застудяване на душевност на българина и никой няма нужда от развитието й, добави той.

Оказало, че повечето купувачите са впечатлени от фолк двата Камелия. Негов приятел изрисувал портрет на чалга певицата без определен цена и  възрастните я оценяли като за 50 лв., а младежите били готови да дадат и 15000 лв.

 По “Атомна ракиджийница” Ванчев е направил и пиеса. Предложил я на хасковския театър, но засега нямало интерес. Смолянският тетаър харесал сценария, но засега още няма новини. Пиесата е за българската демокрация и оцеляването на българите като нация.

Авторът се надява тя да намери своето място под слънцето и да бъде представена в театрите в страната.

  

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай
0 коментара

Анкета

Защо се провали първият мандат за съставяне на правителство?