"Прасето" грабна 3 награди на София филм фест

Българският филм "Прасето" на Драгомир Шолев спечели три от наградите на 23-ия София филм фест. Наградата на публиката отиде при "Снимка с Юки" на Лъчезар Аврамов, а румънският филм "Чудовища" на Мариус Олтеану си тръгна с Голямата награда "София - град на киното".

Отличията бяха връчени на церемония в зала 1 на НДК преди официалното закриване на фестивала с филма на Агнешка Холанд "Мистър Джоунс". Между отделните награди квартет "Славей" припяваше химна на фестивала "Нека бъде светлина", което предизвика много усмивки сред присъстващите.

На сцената на 23-ия София филм фест рок музикантът Кирил Маричков беше удостоен с Наградата на София за цялостен принос към музиката и киното.


Тази година отбелязваме 50 години от фестивала "Уудсток" и също толкова от основаването на руската група "Цветы" на Стас Намин, коментира директорът на София филм фест Стефан Китанов при връчването на наградата.

Днес в рамките на София филм фест гледах един филм "20 години Щурците", а преди две години празнувахме 50 години, което е повече от групата на Стас Намин, каза Кирил Маричков при получаването на наградата. Той благодари на покойните си родители, че са го научили защо демокрацията е по-добра от тоталитаризма и че изкуството изисква сериозно отношение.

Голямата награда "София - град на киното" беше връчена от председателя на журито Ник Пауъл, който описа филма "Чудовища" като високохудожествен и много човечен. Наградата за победителя - режисьорът Мариус Олтеану, е осигурена от Столичната община и представлява диплом и парична премия от 7000 евро за режисьора и продуцента на филма.

 
Специалната награда на журито за филм от международния конкурс беше присъдена на "Прасето" на Драгомир Шолев, а наградата за режисура - на Нора Фингшайд за филма "Извън системата". За най-добър български филм беше отличен "Прасето", който грабна и наградата на ФИПРЕССИ.

Наградата "Домейн Бойар" за най-добър балкански филм отиде при "Нейната работа" на режисьора Николас Лабот. Отличието е диплом, парична премия от 1000 евро и кашон вино. Специална награда получи и филмът "Товарът" на Огньен Главонич.

Наградата на критиката за най-добър балкански филм беше присъдена на "Пеперуди" на турския режисьор Толга Карачелик. 
Наградата на младежкото жури за филм от международния конкурс отиде при "Техеран: Град на любовта" на Али Джаберансари.

Наградата Jameson за най-добър български късометражен филм - диплом и парична премия от 6000 евро, получи "Рози в нощта" на Пенчо Кунчев. Специален диплом беше връчен на късометражния филм "Пипнах те!" на режисьора и сценарист Стефани Дойчинова.

Отличието за най-добър документален филм беше присъдено на "Тайният живот на Вера" на режисьора Тонислав Христов. Наградата е диплом и парична премия от 1000 евро. Почетен диплом беше връчен и на филма "За бащите и синовете" на Талал Дерки.

Сред официалните гости на 23-ия София филм фест бяха Кшищоф Зануси, Биле Аугуст, Павел Павликовски, Димитър Маринов и Агнешка Холанд.

След официалното закриване, кинофестивалът ще продължи до края на март с прожекции в столицата и с традиционни издания в Бургас, Пловдив и Варна.

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай
0 коментара

Анкета

Защо се провали първият мандат за съставяне на правителство?