Следвайте ни

Кината отварят, филми няма. Въртят стари заглавия

viber icon

Кината ще заработят на първоначална загуба. Това са прогнозите, след като министърът на здравеопазването издаде заповед, с която разрешава посещения на музеи на закрито, галерии и библиотеки на открито и закрито и кина при спазване на изискването за социална дистанция и на всички противоепидемични мерки.

Заповедта позволява и провеждането на културни мероприятия на откритите сцени на територията на страната, с допустима заетост на местата до 30% от максималния капацитет. Същият процент важи и за кината. 

Оказа се, че основният проблем, пред който се изправят киносалоните е прекратената филмова програма.

„Филмите са свързани с авторски права, а те на свой ред са свързани с дигитални ключове. Тези ключове изтекоха на 12-ти март, точно преди извънредното положение, затова реално няма какво да излъчим.“, коментира Борислав Лалев от Lucky Дом на киното. 

Разпространителите на международните продуцентски компании и къщи са предвидили новите заглавия да излязат през юли, заради очакването карантината да продължи по-дълго. Сега те трябва да решат дали да ги пуснат извънредно. 

Все още обмисляме кога да отворим – дали в края на тази седмица, или в края на следващата. Нещата при културните институции са по-сложни, отколкото отварянето на други обекти, точно заради програмите, които се изготвят с месеци напред.“, допълва Лалев.

Той предвижда, че киното ще заработи със селекцията от филми, определена преди извънредното положение. Признава, че само с 30% използвани места от общия капацитет, ще започнат на загуба, но и без да работят пак са на загуба, защото продължават да плащат наем, заплати, осигуровки. 

„По-добре да ни има, отколкото не. Понякога нещата не опират само до пари.“

Киното е организатор и на ежегодните Филмови нощи във Филипополис, провеждащи се на лятно кино „Орфей“. През 2020 година фестивалът ще се проведе през месец юли, отново с непълно използване на капацитета на седалките. Организаторите не са притеснени относно фестивала, защото до юли ма време за подготовка и селекция на премиерните филмови ленти.

Паулина Гегова

Паулина Гегова

Редактор-репортер - екип "Култура"

Паулина Гегова е завършила Актьорство за драматичен театър в ПУ. Работила е в държавен театър, създава частни проекти, организира културни и благотворителни мероприятия в Пловдив. Занимава се с медии от 2015 година, писател и редактор на художествена литература.   Още

Още от категорията

Виж всички

Коментари (0)

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай

Анкета

Ще ходите ли на море и къде?