Следвайте ни

Посвещават фестивал на Миньо Георгиев

Прочутият саксофонист от село Болярино дълги години е свирил с Леновската група и с Канарите

viber icon

Николай ЧАПАНСКИ, автор и водещ фолклорни предавания по Радио Пловдив

[email protected]

Фестивал на тракийската народна музика се замисля от тази година в село Болярино, община Раковски. И с неговото провеждане се очаква малкото селце с 330 души население да живне. Проектът, готов още миналата година, беше представен в „Местна инициативна група - Раковски“ и тези дни получи зелена улица за финансиране с подписване на договор.

Безвъзмездната финансова помощ е в размер на 21 043,50 лева, които се предоставят на читалище „Христо Ботев“ в селото за реализирането на проект „Фестивал на тракийската народна музика - с. Болярино“, който ще се организира за пръв път в региона. Стефка Милиева, която е кметски наместник на Болярино, се надява, че събитието ще може да се случи още месец май тази година, след разрешение от здравните власти. Огласеният проект включва следните основни дейности:

Организиране и провеждане на фестивал на тракийската народна музика, който да се превърне в ежегодно събитие, като първото му издание ще бъде посветено на известния саксофонист от село Болярино - Миньо Георгиев.

Изработване, заснемане и монтаж на рекламен видеоклип, който ще популяризира фестивала, но също и село Болярино - люлка на известни музиканти, прославили го с изпълненията на традиционна тракийска музика.

Закупуване на оборудване, необходимо за провеждане на фестивала: мобилно осветление, шатри, маси и столове.

Ще бъдат поканени всички известни оркестри, с които е работил Миньо Георгиев, ала все още не е ясно ще има ли конкурсен характер и надсвирване.

Известният тракийски саксофонист Миньо Георгиев, на чието име ще се провежда фестивалът, е потомствен музикант. Дядо му, на когото е кръстен, е бил кмет на Болярино 15 години, след като се заселва от Чирпан през 1925 г. Баща му Георги е основател на някогашната Боляринска народна група и дълги години е свирил в Леновската група. Самият Миньо Георгиев е бил част от най-известните народни оркестри в този край, като  „Тракия“, Садовската група, Конушенски оркестър, „Родопи“, Леновската група и най-много с „Канарите“. По-случай 60-годишния си юбилей през 2012 г. е удостоен с почетния знак на община Раковски. Напуска този свят през 2017 г.

 

Още от категорията

Виж всички

Коментари (0)

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай