49

Посрещаме римски легион на 6fest в Пловдив

Римски легионери от „Първи италийски легион” ще дефилират по улиците на Пловдив в неделя на 22 май. Те ще минат от Небет тепа до площад „Централен” и ще са част от 6Fest. За първи път във фестивала на уличните изкуства ще има историческа възстановка. Тя е дело на ентусиасти от Свищов. Групата им е основана през 2005 година.

Тя пресъздава живота на римския легион в древната крепост Нове /Свищов/ във времето на империята. Създава и фестивал на античното наследство у нас - „Орел на Дунава“, който се провежда в Нове всяка година.

Снимка от finanse1952

Легионерите от Свищов ще започнат античната възстановка “Един ден в античния Филипопол” на Небет тепе в 17 часа. След 17:30 ще тръгне техния парад по ул. “Съборна” и ул. “Княз Александър І” до площад “Централен”. Свищовлии ще покажат военни демонстрации на Римски форум Север и Запад между 18:30 и 20:00 часа. 

Довечера на площад “Централен” е цирково-музикалното представление “Ново кабаре” на Проект “Комбино”. В него участват Дарио Табаков, Луиза Китар, Вероника Табакова, Филип Хараланов, Радослав Стойнов и Людмила Иванова - Играчка. 

На 21 май ще има голямо карнавално шествие, в което може да участват и глажданите. Парадът ще тръгне в 19 часа от МБАЛ „Свети Мина и ще се движи в посока Главната. 

По ул. "Иван Вазов" ще има мобилно озвучаване, както подобава на стрийт парад. Автомобилното движение по улица “Иван Вазов” ще бъде временно спряно от 18:30 ч. до 19:30 ч. за преминаването на шествието.

Парадът ще бъде предвождан от Театър на огъня и сенките Fireter и 10-метров дракон, напътстван от артисти на кокили. Ще видим и танцьорите от  хип-хоп класовете на 6Fest от същата сутрин. Групите от Пловдив The Center и Dance Homе ще изиграят собствени хореографии. 

Парадът ще продължи от площад “Централен” по Главната до Джумая джамия. Това ще бъде цирково-карнавалната му част, защото към Fireter и техния дракон ще се присъединят и артисти на кокили, клоуни и мимове от Пътуващ театър “Скрин”. 

Когато шествието стигне до Джумая, артистите на театър “Скрин” ще увлекат по пътя си и публиката, за да гледа техния цирков спектакъл. Мястото е ул. “Райко Даскалов” (Малката Главна), пред бившата сграда на БНБ, а ориентировъчният начален час - 20:00 ч.

 

 

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай
1 коментар
Грънча от ПОТ ТВ

Грънча от ПОТ ТВ

20.05.2022 | 16:05

Майни, аз не искам римски окупатори, а тракийки по монокини и стари филибелии по шербет и леблебии!

Отговори
1 0

Анкета

Коя дата е най-подходяща за национален празник на България?