1553

Посмъртно! Алек Попов е носител на наградата „Христо Г. Данов“

Големият български писател и журналист Алек Попов бе отличен посмъртно с голямата Национална награда „Христо Г. Данов“ за цялостен принос в българската книжовна култура за 2024 г.пАвторът на романите „Мисия Лондон“, „Черната кутия“ и редица сборници с разкази, ни напусна тази година на 22 март.

Тържествената церемония на 25-тото издание на престижната проява се състоя тази вечер в Дановата къща - музей в Стария град, където е живял Христо Г. Данов, основателят на организираното българско книгоиздаване и първият издател на вестник „Марица“ . 

Наградата - грамота и статуетка за Алек Попов, получи неговата дъщеря Александра.

снимки Мария Петрова

Тя благодари на организаторите - Министерството на културата и Община Пловдив и сподели, че нейният баща цял живот е творил с огромен хъс, пишейки за автентични герои. Алекс, която скоро ще стане майка, развълнува гостите на тържеството с откъс от есето на именития си баща „Духът на Гинсбърг се носи по Охридското езеро“, което е част от изданието с прозаични есета „Спътник на радикалния мислител“. 

Голямата награда бе връчена от министъра на културата пловдивчанинът Найден Тодоров.

„Тези специални награди са за създателите на светове. Това са хора, които създават поредица от светове, в противен случай в този свят ще ни стане много тясно“, каза в приветственото си слово маестро Тодоров.   

Грамоти и пластики бяха връчени общо в осем категории, като в повечето от тях номинираните бяха по трима. 

Ето и големите победители в съответните категории:

 1.   За   българско издателство – Университетско издателство „Свети Климент Охридски“

2. Автор на българска художествена литература – пловдивчанинът Александър Секулов - за романа „Корабът на сирените“ (Издателство „Хермес“)

3. Преводач на художествена литература – Стоян Гяуров - за превода на „Световъртеж. Чувства“ от В. Г. Зебалд (Издателство „Колибри“).

4. Автор в областта на хуманитаристиката – Тони Николов - за книгата „Има такава държава. Записки по българските кризи“ (Издателство „Хермес“).

5. Автор на издание за деца – пловдивчанката Анита Тарасевич - за книгата „Жабки зелени“ (Издателство „Труд“)

6. Художник или дизайн и оформление на книга – Кирил Златков - за книгата „Крадец на самота“ автор Раймондо Варсано (Издателство „Книгомания“)

7. Библиотечно дело - Регионалната библиотека „Професор Боян Пенев“ в Разград, с директор Димитър Петров

8. Представяне на българската книга - Софийският международен литературен фестивал

Водещ на церемонията по връчване на националните награди „Христо Г. Данов“ за принос в българската книжовна култура, бе Младен Влашки - литературен критик и преподавател по антична и западноевропейска литература в ПУ “Паисий Хиендарски”, както и любимец на стотици студенти. Настроение на гостите създадоха виртуозите от Струнен квартет “Пловдив”.

Сред официалните гости бяха кметът на Пловдив Костадин Димитров, заместник-кметът с ресор „Култура, археология и туризъм“ Пламен Панов, Достена Лаверн - пловдивчанка, която преподава  политическа антропология в университета в Страсбург, политикът и писател Едвин Сугарев, който бе сред номинираните в категория "Хуманитаристика", издатели и др. 

 

Анкета

За кой отбор ще стискате палци на Евро 2024?