Следвайте ни

Последната от Гъстите могили разкрива тайните си догодина

viber icon

С две неочаквани открития тези дни приключва първият сезон от разкопките на Голямата могила в район „Южен”.

Тя е единствената оцеляла от 50 други гробници, които са се простирали между Кукленско шосе и Събота пазара преди 120 години. Известни са в науката като „Гъстите могили”.

Екипът на младия археолог Любомир Мерджанов откри малка църква от Второто българско царство на върха на могилата и три гроба до нея.

В единия бяха открити две положени едно до друго тела.

В основата на могилата излезе иманярски тунел от по-ново време. Предполага се, че той не е стигнал до гробната камера. Диаметърът му е 80 сантиметра, но археолозите изследваха само първите 10 метра от него.

„Тази година повече няма да проучваме тунела. Приключваме и изследването на върха на могилата – там отнехме още 2 метра слой и освен църквата и трите гроба не намерихме нищо повече”, каза Любомир Мерджанов. 

Разкопките на Голямата могила се финансират с част от 130-е хиляди лева, които общината е отделила за разкопки тази година.

Обектът е последната оцеляла по чудо тракийска могила в Южната индустриална зона. Всички останали обекти от „Гъстите могили” са били разрушени по време на строежа на заводите в района.  

Росен Саръмов

Росен Саръмов

Репортер-редактор - екип "Общество"

Росен Саръмов е випускник на Английската гимназия в Пловдив. Завършил е МИО и има магистратура по Външна търговия. Владее отлично английски и руски език.   Още

Още от категорията

Виж всички

Коментари (0)

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай

Анкета

Кой е най-сериозният замърсител на въздуха в Пловдив?