Следвайте ни

Посланици видяха как се боядисват великденски яйца

viber icon

Двама посланици разгледаха с интерес великденската изложба на Етнографския музей, която се прави съвместно със сдружение „Чехи, словаци и приятели – Пловдив“. 

Посланикът на Чехия Н.Пр. Лукаш Кауцки, посланикът на Словакия Н.Пр. Мануел Корчак и почетният консул на Чешката република г-н Иван Соколов посетиха експозицията „Великден в България, Чехия и Словакия“. 

Директорът д-р Ангел Янков, уредникът Грозделина Георгиева и майсторката на писани яйца и член на сдружението Ярослава Минчева разказаха за общото и различното в традициите и обичаите по Великден в трите държави. Изложбата представя различните техники за изписване на великденските яйца.

В България цикълът включва обичаите от Месни и Сирни Заговезни, Маскарадните игри, Конския Великден – Тодоровден, Лазаруване и Връбница, т.е. седемте недели на поста. 

А в Чехия и Словакия постът започва с Пепеляна сряда и продължава шест недели до Възкресение, като са отразени всички народни обичаи през това време. 

Може да разгледате изложбата „Великден в България, Чехия и Словакия“ до 15 май 2021 г. в РЕМ – Пловдив

Росен Саръмов

Росен Саръмов

Репортер-редактор - екип "Общество"

Росен Саръмов е випускник на Английската гимназия в Пловдив. Завършил е МИО и има магистратура по Външна търговия. Владее отлично английски и руски език.   Още

Още от категорията

Виж всички

Коментари (0)

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай

Анкета

Ще гласувате ли на извънредните парламентарни избори през юли?