49
Следвайте ни

Португалският Дан Браун вкара вестник "Марица" в романа си СНИМКИ

viber icon

Вестник „Марица” влезе по атрактивен начин в 30-годишнината на Издателска къща „Хермес”. На старта на кампанията за юбилея издателят Стою Вартоломеев прочете откъс от романа „Последната тайна” на португалския автор на бестселъри Жозе Родригеш Душ Сантуш, който е отпечатан през 2011 година. Сравняваният с Дан Браун писател се прочу с поредицата си „Божията формула“, „Седмият печат“, „Божият гняв“ и особено "Кодекс 632“.

В „Последната тайна” е описан последният ден от живота на проф. Вартоломеев в любимия му Пловдив. В него той излиза от дома си – Балабановата къща, и веднага е повикан от момичето от близката будка, което му напомня да си купи любимия вестник „Марица”. 

„30 години е зашеметяваща цифра! Когато преди 28 години за първи път бяхме на панаира на книгата във Франкфурт и видяхме издателства с 60-70- годишна история, ние с нашите 2 години се чувствахме като деца”, призна издателят Стою Вартоломеев. Стартът на юбилея бе даден символично в къщата-музей „Христо Г. Данов”. 

Пловдивското издателство има отпечатани 3000 заглавия с 25 милиона тираж. За годишнината си смята да дари 3000 книги на 10 читалища.

В едно от тях издателската къща ще обзаведе със стелажи и места за четене изцяло нова читалня. Мястото все още не е избрано.

Голямата изненада е пускането на романизирана биография на издателя Христо Г. Данов от Димитър Мантов.

„С тази книга поставяме началото на нова поредица посветена на Пловдив и 7-те хълма. Това е първата книга, която е романизована биография на издателя. Втората книга ще е „Да живее Съединението” на Георги Пашев. Посягаме към книги, пускани преди 50 - 60 години и се опитваме да възстановим историческата памет на Пловдив чрез словото. Едно е да четеш учебника по история за Пловдив, а друго е това да минава през художествения факт”, каза Стою Вартоломеев.

Другите заглавия от поредицата за паметта на Пловдив са  „Хълмът” на Димитър Кирков, „Този шарен свят” на Георги Райчевски и „Последната изповед на майстор хаджи Георги” на Петър Константинов.

„Това е една от най-хубавите книги посветени на Пловдив, които съм чел”, категоричен е Вартоломеев.

Книгите ще са с твърда подвързия и луксозно издание. Това е идеята на издателството за следващите 30 години.

Издателят показа запазен екземпляр от първата си отпечатана книга – „Тайнствените сили в природата” на Камий Фламарион. „Началото бе с книга на тема езотерика, а идеята за нея даде д-р Тодор Янков – невероятен пловдивски енциклопедист. Той предложи издателството да носи името на бог Хермес”, каза Вартоломеев.

Издателят припомни и най-трудния си момент, когато притиснат от банките след първата си година е бил на ръба на фалит. Тогава се сеща да пусне поредицата 31 забравени любовни романа, чийто тираж достига феноменалните 4 милиона.

„Лесно е да намериш "31 забравени любовни романа”, но трудното е да хванеш правилната посока след това”, припомни Вартоломеев.

Няколко известни автора добиха известност с „Хермес”. Това са Георги Мишев, Иванела Самуилова и Недялко Славов. Вартоломеев припомни, че най-успешният чуждестранен автор е Хорхе Букай, чиито книги достигнаха 50-хиляден тираж и срещите с него събираха аудитории от по 1500 души.

Героят на Душ Сантуш и вестник "Марица"

„Проф. Вартоломеев от доста време мислеше да смени дома си, но в решителния момент никога не му достигаше кураж да осъществи намерението си – все пак живееш в историческата Балабанова къща, построена през 19 век в Стария град, точно на онова тепе, на което бе построен този град.

Само луд би напуснал дома си без основателна причина. Но мисълта го връхлиташе винаги в момента, когато се изкачваше към къщата си по улиците.

Откакто бе прехвърлил 50-е той започна да усеща промените в тялото си и ставаше все по-зле. С всеки изминал ден на хълма му се струваше все по-мъчително, мускулите му ставаха твърди като камък, а дробовете му пулсираха сякаш бе пробягал маратонска дистанция.

„Г-н, професор”, чу глас и се обърна объркан.

„Да?”

"Аз съм г-н професор, каза гласът до него. Днес няма ли да вземете своя брой „Марица”.

Той погледна нататък и видя момичето протегнало ръка да му подаде вестника с грееща усмивка.

„А-а, Даниела”, каза професорът и направи няколко крачки към будката с монета в ръка. „Къде ли ми е умът днес – разбира се, че искам новият брой на „Марица”.

Даниела му подаде вестника и веднага размаха пред него една малка книга. „Хермес" е издала още една от онези книги, които толкова харесвате. Ще вземе ли тази”. Професорът погледна заглавието на корицата. „Утре, обяви той. За днес ми стига вестникът.”

Росен Саръмов

Росен Саръмов

Репортер-редактор - екип "Общество"

Росен Саръмов е випускник на Английската гимназия в Пловдив. Завършил е МИО и има магистратура по Външна търговия. Владее отлично английски и руски език.   Още

Още от категорията

Виж всички

Коментари (0)

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай

Анкета

Кои са най-големите предизвикателства пред новото правителство през 2022-ра година?