Следвайте ни

Поредните фалшификати на Кольо Карамфилов се появиха в Пловдив

viber icon

Поредни фалшификати на художника Кольо Карамфилов се появиха в Пловдив. За това алармира единственият му наследник – неговият син Росен Карамфилов.

Фалшифицирането на гения на съвременното пловдивско изобразително изкуство не е нещо ново. Практиката започва, когато е сред живите. Още тогава художникът търси правата си, но да се проследи фалшификатор на изкуство в България е почти невъзможно. 

Към днешна дата Росен отново разбира за копирани картини от различни източници, които се допитват до него, след като се усъмняват в оригиналността на платното, което притежават.

Той е единственият, който може да удостоверява автентичността им, както и да се подписва под непродадените досега графики на баща си.

Абсурдът е още по-голям, защото напоследък открива картини, които дори не са фалшифицирани, а са миксирани. От три-четири оригинала се създава нова картина, в която са „вплетени“ някои от ключовите символи на творчеството на Кольо Карамфилов, и са подписани от негово име.

Това са т.н. сергийни художници. Стават все по-добри във фалшифицирането на подписа му, но не и на самите картини. Първо комбинацията на цветовете е абсурдна, второ рисунъкът, трето формите са тотално сгрешени. Не е достатъчно само да го подпишеш, за да бъдеш него. Приканвам хората, ако искат да имат нещо от Кольо Карамфилов, да си спомнят, че той има жив наследник. Винаги могат да се обръщат към мен както за картина, така и за съвет. Все още е налично изданието на сонетите на Шекспир, с 13 оригинални офорта“, коментира Росен Карамфилов. 

Случвало се е Росен да попада и на графики със сгрешен печат. За да бъде един фалшификат изпипан до неузнаваемост, е нужно фалшификаторът да разполага с оригинала. Нещо, което в случая на Кольо Карамфилов, няма как да стане. 

Междувременно и като контрапункт, на 20 януари в галерия „Люнион“ ще бъде представена изложбата „Живопис и рисунки“. Превърнало се е в традиция галерията да нарежда творчество на Кольо Карамфилов в началото на всяка година. 

 

Паулина Гегова

Паулина Гегова

Редактор-репортер - екип "Култура"

Паулина Гегова е завършила Актьорство за драматичен театър в ПУ. Работила е в държавен театър, създава частни проекти, организира културни и благотворителни мероприятия в Пловдив. Занимава се с медии от 2015 година, писател и редактор на художествена литература.   Още

Още от категорията

Виж всички

Коментари (0)

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай