Следвайте ни

Появи се втората Недялка Керанова

viber icon

Божена Тошева слушала денонощно плочите на голямата тракийска певица и си пожелала един ден да пее като нея

Младата и изключително талантлива Божена Тошева е от Велико Търново, но се  влюбила в Пловдив и  предпочела да остане да живее и твори в града под тепетата.

Запее ли Божена, слушателите затаяват дъх, посбутват се и казват, че се появила втората Недялка Керанова, заявяват феновете ѝ. През почивните дни пее с формация в бунтовния Калофер, а в останалото време е лектор в Музикалната академия  „Проф. Асен Диамандиев“. За нея Пловдив е столицата на народната музика в България и този творчески дух се усеща навсякъде.

Благодарение на семейните приятели Валя и Николай Алексиеви запява народните песни, ала никога не е предполагала, че това ще е професията ѝ. Твърди, че от малка нейният кумир сред народните изпълнители е голямата тракийска певица Недялка Керанова. Започва да я имитира още на 10-годишна възраст, като слуша денонощно грамофонните ѝ плочи.

"Пеенето на Недялка Керанова иска кубици въздух и излъчва сила. Когато я слушам, все едно ми казва: Продължавай в живота смело, нищо не може да се сломи. Като чувствителност  нейният величествен глас е най-близко до моята душа", казва младата певица и преподавателка.

Недялка Керанова

Божена Тошева е родена на 14 май 1990 година. Завършва училище „Емилиян Станев” във Велико Търново с профил "Народно пеене" при преподавател Магда Личева. След това пътят я отвежда в Пловдив и става ученичка в СОУ „Любен Каравелов”, също с профил „Народно пеене“ при преподавател Галя Петрова-Киркова, на която е изключително благодарна.

Продължава образованието си в АМТИИ със специалност "Изпълнител и преподавател по народно пеене",  а вече и работи като лектор по народно пеене в същата академия.

Била е солист към  фолклорна компания „Сидер войвода” в Горна Оряховица с ръководител Иван Иванов,  хорист в Академичен народен хор в Пловдив с диригент проф. Костадин Бураджиев и една година в редиците на ансамбъл „Загоре“, Стара Загора.

Първите ѝ студийни записи са на двете солови народни песни от репертоара на Недялка Керанова „Русан на Руска продума” и „Дена из пътя вървеше” с джаз формация в състав: Йордан Тоновски - пиано и аранжимент, Христо Минчев - бас китара, и Александър Каменов - барабани. За да ги запише,  първо иска разрешение от дъщерите на Недялка. А на една от срещите по-голямата дъщеря Антония остава впечатлена от нейното изпълнение и заявява, че ще ѝ подари сценичния костюм на майка си, но в началото на тази година след боледуване умира и дарението пропада. Сега Божена е планувала да осъществи нови студийни записи, част от които на нейни авторски песни. Известните тракийски оркестри „Марица“ на Хари Асенов и „Бисери“ на Младен Малаков я канят да се изявява с тях. 

Николай Чапански, автор и водещ фолклорни предавания по Радио Пловдив, [email protected]

 

Още от категорията

Виж всички

Коментари (0)

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай

Анкета

Какви трябва да са следващите мерки срещу COVID-19 в Пловдив?