Следвайте ни

Полякиня каца с космически кораб на Братската могила

Полската художничка Камила Шейнох планира да приземи космически кораб на Братската могила. Това ще стане на 21 септември около 19:00 часа.

Артистичната интервенция е част от художествения проект "Вечен". Корабът ще се образува със специални светлини през процепите на Братската могила. ще се вижда само по тъмно.

Артистичната намеса е игра със съществуващия монумент „Братска могила", открит през 1974 г., на 30-годишнината от 9-то септемврийския преврат или т.нар. Социалистическа революция. Върху паметника с помощта на многоцветна светлина и звук ще „кацне“ космически кораб.

Летящата чиния ще остане на място поне седмица и ще бъда видима само след залез. Все още не е ясно, колко дълго ще остане, за това всеки може да се присъедини към откриващото събитие, кулминацията на което ще бъде специално трансгалактическо парти.

Пловдивските диджеи denitza & sayulke ще забавляват гостите, а дрескодът също е космически.  

Братската могила е замислена като модернистична версия на тракийска могила. Висок е 23 м и е с диаметър 90 м. Автори на проекта са арх. Любомир Шинков, арх. Владимир Рангелов и скулпторът проф. Любомир Далчев.

Коя е Камила Шейнох

Камила Шейнох - визуален артист, живее и работи във Варшава, Полша. Работата й е съсредоточена към практики на изкуство в публично пространство, и по-конкретно инсталация, скулптура и художествена интервенция.

Работи в различни градове, сред които Варшава, Осло, Белград, Бирмингам, Киев, Орхус, Сеул, Вашингтон. Завършва „Скулптура“ в Академията за изящни изкуства във Варшава (2005) и Социална политика във Варшавския университет.

 

Анкета

За какво бъдеще на Пловдив трябва да работи новият кмет?