46
Следвайте ни

Полковникът милиционер, оцелял на косъм при чистката на Тато

viber icon

90-годишният Ангел Величков ръководил милиционерското училище в Пазарджик от самото му създаване

Сега чертае родословно дърво на семейството си от началото на 19. век и чете биографията на Путин

Тази година Средното милиционерско училище, а сега вече Център за специализация и професионална подготовка към Национална служба „Гранична полиция” в Пазарджик става на 50 години. Полковник Ангел Величков е на 90, бил е негов командир от самото начало.

Училището е дало десетки хиляди милиционери, полицаи, прокурори и министри. А полковникът е като непотопяем кораб - написал е 100 страници за историята на любимото училище, а и една мемоарна книга „Историята на един живот”. 

  В свободното си време Ангел Величков чертае родословно дърво на семейството си от началото на 19. век и чете биографията на Владимир Путин, към която има забележки.

На младини е бил личен секретар на командира на Гранични войски генерал Йонко Панов и е свидетел на това как младия Тодор Живков се разправя с него и  опозиционната партийна група „Петьофи”. 

Между 250 и 350 милиционери бяха випуските ни. А онзи ден слушам, че Военноморското училище във Варна се хвали, че има випуск от 7 души, смее се полковник Величков. Ветеранът живее в 11-етажен блок срещу бившето кино „Кочо Честеменски”.

Понеже е най-старият и се грижи за всичко във входа, другите обитатели на сградата са го „повишили” и му викат „генерала”. Навремето мечтата на полковника била да стане артист.

90-годишният Величков е родом от селото на дините и талантите - Любимец. На предния чин пред него стоял големият актьор Стойчо Мазгалов.

„Двамата мечтаехме да кандидатстваме актьорско майсторство. Аз бях подготвил за изпита си монолога на „Хамлет” и стихотворение за казака Иван Кочубей. Отидохме до София да се огледаме за квартира и да видим къде ще учим. Връщам се щастлив тук и казвам на тати къде ще уча. Той ме отряза: Кравите кой ще гледа? Тютюна кой ще ниже? Дотук бях - Стойчо се яви на изпита и го приеха, а аз носих униформа цял живот”, казва полковник Ангел Величков.

След няколко години става личен секретар на началника на Гранични войски генерал Йонко Панов. Тогава отишъл да види приятеля си Стойчо Мазгалов в квартирата му - в къща, която е била на мястото на НДК.

„Стойчо и съквартирантът му Кръстю ревнаха още от вратата: Ангеле, гладни сме като кучета! Веднага им купих един топъл хляб и буца сирене. Другия ден - пак”, спомня си полковникът.

След години, когато Мазгалов станал директор на театър „Сълза и смях”, Ангел Величков отишъл да види приятеля си и попаднал на строга секретарка: При г-н Мазгалов не се влиза току така! След малко актьорът се появил на вратата и веднага казал секретарката си да пуска всички приятели от Любимец без ред.

„Същия ден дойде още един и донесе една огромна баница от село. Секретарката бе в ужас как ще чисти кабинета”, спомня си полковникът.

През 1951 година му дали да командва взвод от 35 души. След това дошла заповедта от София, че е назначен за секретар на генерал Йонко Панов.

По това време той командва Гранични войски, а след година ще стане зам.-министър на МВР.

„Беше член на Политбюро. Още първия ден ми каза: Ангеле, тук е гнездо на оси. Сега ще ти пробутват хубави момичета само и само да те разприказват. Нито дума!”, спомня си полковникът.

Ген. Йонко Панов е един от хората, които се опълчват на назначението на Тодор Живков за първи секретар.

Още на Априлския пленум през 1956 г. той взема думата и настоява да има и други кандидатури - не само тази на правешкия функционер, за когото, както казва още тогава Добри Терпешев: „Никой не е чувал преди, а и на самия 9 септември”.

„Хората не осъзнават, че Живков имаше голяма харизма. Създаваше настроение където отиде. Знаеше, че не може ей така да се отърве от старото Политбюро на Червенков, затова действаше бавно”, спомня си полковник Величков.

Набелязал за отстрел Добри Терпешев, Цола Драгойчева, Антон Югов… Един ден началникът на Ангел Величков ген. Панов влязъл в кабинета и казал: Ангеле, май ще се разделяме! От натиска от страна на кадровиците на Живков постъпил в Правителствена болница.

Тогава в кабинета дошли Георги Кунделиев, зам.-министър по Държавна сигурност, Делчо Чолаков - зам.-министър на МВР, и Стоян Гюров - зам.-министър по кадрите.

„Поискаха да им дам ключовете: Ангеле, дай ключа от касата! Взеха всички папки. После поискаха и червения печат. А Гюров зададе страшния въпрос: А теб, Ангеле, какво ще те правим?”, спомня си ветеранът.

След горещия си досег с властта през 50-те години и след свалянето на патрона му - ген. Панов, Ангел Величков продължава да служи няколко години в ЖП войските.

След време попада и в Средното милиционерско училище в Пазарджик. Полковникът има деца, внуци и правнуци, които живеят в Кьолн и Берлин.

Група „Петьофи”

Ген. Йонко Панов е пришит към „антипартийната” група „Петьофи”. Той е изключен от партията и изселен от София заедно с Никола Кофарджиев, Добри Терпешев, Веселин Дашин, Георги Милев и Бенджамен Варон през 1961 година.

Всички те подписват писмо до Политбюро през 1960-а, където критикуват икономическата политика на Живков, която води до създаването на „Бюрократичен социализъм”.

Групата е изхвърлена от партията на пленум, на който не са поканени и не могат да се защитят. На пленума се изказват верноподанически десетки партийни функционери, които громят трупата.

Росен Саръмов

Росен Саръмов

Репортер-редактор - екип "Общество"

Росен Саръмов е випускник на Английската гимназия в Пловдив. Завършил е МИО и има магистратура по Външна търговия. Владее отлично английски и руски език.   Още

Още от категорията

Виж всички

Коментари (1)

Борис Цветанов

Борис Цветанов

25.10.2021 | 07:21

Господин РОСЕН САРЪМОВ, може ли да ми дадете връзка с АНГЕЛ ВЕЛИЧКОВ. Аз тсъм писал за КРЪГА ПЕТЬОФИ,делото наричано още КАФЕДЖИЙСКИЯ ЗАГОВОР. Първа братовчедка бе омъжена за сина на ДАШИН. Много любопитен заговор. Бих искал да се чуем поне,ако в това ковидвреме не е възможно да се срещнем.Има много неща около този заговор още ненаписани. Не знам дали не представляват интерес и за "Марица", прочее най-добреия според мен ежедневник в страната,не е четка. Ето и телефон, имейл 0877872639 [email protected]

Отговори
8 3

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай

Анкета

Какво правителство ще управлява България след изборите на 14 ноември?