49
Следвайте ни

Показват оригинални лекарства от "Тютюн" на Димитър Димов

viber icon

Документалният филм на проф. Златимир Коларов „Триптих за Димитър Димов” ще бъде прожектиран довечера в 18 часа в Дома на културата „Борис Христов”.

С него, а и с откриването на изложбата „Литературната аптека на Д. Димов“, ще бъде даден старт на седмицата посветена на автора на „Тютюн” и „Осъдени души”. 

Филмът е 27-минутен и показва писателя в три измерения - наука, литература, битие. Понеже няма много запазени документални кадри с писателя, в документалната лента ролята му изпълнява актьорът Александър Жеков. 

„Включени са рисунки, текстове от писма и мисли на Димитър Димов. Има и интервюта с роднини. Филмът е пускан по БНТ, но за втори път след премиерата си през 2006 година, ще бъде прожектиран в зала”, обясни за „Марица” авторът му проф. Златимир Коларов. 

По професия той е ревматолог, но в същото време е и автор на 20 документали филма и няколко книги. Режисьор е преподавателката в НАТФИЗ Валентина Фиданова – Коларова.

Изложбата „Литературната аптека на Д. Димов“ ще бъде открита в 17 часа. В нея ще бъдат показани автентични опаковки на лекарства описани в романите на писателя. Те са от колекцията ва МУ-Пловдив. 

Лекари и фармацевти от Университета ще разкажат за медикаментите на един разбираем език. Ще бъдат представени снимки и документи от фонда на къща музей „Димитър Димов”, които отразяват  престоя му в град Пловдив. 

Два дни преди Европейския ден на езиците - 26 септември, на 24-ти в 13.00 часа в Аудиторния комплекс на МУ-Пловдив български и чуждестранни студенти ще прочетат откъс от романа на различни езици.

Четенето ще е модерирано от филолози от Департамента за езиково и специализирано обучение. 

 

Росен Саръмов

Росен Саръмов

Репортер-редактор - екип "Общество"

Росен Саръмов е випускник на Английската гимназия в Пловдив. Завършил е МИО и има магистратура по Външна търговия. Владее отлично английски и руски език.   Още

Още от категорията

Виж всички

Коментари (0)

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай

Анкета

За кой кандидат-президент ще гласувате на 14 ноември?