71
Следвайте ни

Показват най-рядката книга на Балканите - „Офортите на Рембранд“

viber icon

НБ „Иван Вазов“ ще покаже най-рядката книга на Балканите - „Офортите на Рембранд“. Тя е издадена само в 500 броя през 1880 година в Париж. Сборникът ще бъде показан на гражданите от 25 до 31 октомври във фоайето на втория етаж на Изкуствотеката.

Съставител на тритомника „Офортите на Рембранд“ е познавачът на холандския майстор и член на Френската академия за изящни изкуства Шарл Блан. 

Пловдивският екземпляр е купен през 1883 година от книжарница „Brockhaus“ в Лайпциг за шеметната сума от 338 златни лева – колкото е била една годишна чиновническа заплата. Идеята за ценната покупка дава библиотекарят Илия Йовчев. 

Нито една друга библиотека на Балканите не притежава „Офортите на Рембранд“. В тритомника за показани 351 офорта на холандеца.

Между 1626 и 1660 той превръща голяма част от картините си в офорти. Това е рисуване с остър предмет върху грунд, който покрива медна или цинкова плочка. След това повърхността се залива с киселина и там, където са гравирани линиите металът остава открит.

Всички велики картини на Рембранд са превърнати в офорти и са отпечатани в печатницата му. Единствено шедьовърът „Нощна стража“ никога не става офорт. Художникът лично прави всеки един офорт.

Притежаваният от НБ „Иван Вазов“ екземпляр е с № 351. „Офортите на Рембранд“ не се показва за първи път – с представянето му през януари 2020 библиотеката приключи участието си в инициативата „Европейска столица на културата“. 

 

Росен Саръмов

Росен Саръмов

Репортер-редактор - екип "Общество"

Росен Саръмов е випускник на Английската гимназия в Пловдив. Завършил е МИО и има магистратура по Външна търговия. Владее отлично английски и руски език.   Още

Още от категорията

Виж всички

Коментари (0)

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай

Анкета

Какво е най-важното, което новото правителство трябва да свърши в следващите месеци?