Следвайте ни

Показват книги с автографи на Дора Габе и Багряна

viber icon

НБ "Иван Вазов" открива тези дни изложба с книги с лични автографи на акад. Петър Динеков. Един от най-големите изследователи на българския език, завеща цялата си библиотека на Пловдив след смъртта си през 1992 година.

Ще бъдат показани редки издания с автографи на Дора Габе, Елисавета Багряна, Кузман Шапкарев и всички значими български интелектуалци.

Всеки един от експонатите на експозицията ще бъде внимателно почистен и дезинфекциран.

Откакто избухна кризата с коронавируса НБ „Иван Вазов” заприлича на аптека. От месеци така и мирише. Още от вратата лъхва миризмата на дезинфектант.

Министерството на културата спусна серия препоръки за това върнатите от читатели книги да бъдат държани 48 часа на специални отделни стелажи в отделни помещения.

Правилото още е в сила и се спазва.

В читалнята столовете са разредени през повече от 2 метра. Заедно с масите се дезинфекцират сутрин, след това в 14 часа и накрая вечерта.

Единственото място, където няма маски е кафенето на библиотеката.

„Марица” вече писа, че в борсата за стари учебници, вече два месеца се продават и дезинфектанти.

Търговците са оформили цял щанд с най-различни марки и сила на препаратите. Клиентите им се дезинфекцират с безконтактен диспенсър.

Росен Саръмов

Росен Саръмов

Репортер-редактор - екип "Общество"

Росен Саръмов е випускник на Английската гимназия в Пловдив. Завършил е МИО и има магистратура по Външна търговия. Владее отлично английски и руски език.   Още

Още от категорията

Виж всички

Коментари (0)

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай

Анкета

Какви трябва да са следващите мерки срещу COVID-19 в Пловдив?