Показват главата на Раковски в изложба за 200-годишнината му

Възстановената с научни методи глава на Георги Стойков Раковски ще бъде показана на изложбата, посветена на 200-годишнината от рождението на революционера. Тя ще бъде открита на 14 април в Регионалния исторически музей. 

Образът е създаден с помощта на методите на антропологичната реконструкция от истинския череп на Раковски. Той се пази в мемориала-костница в град Котел. „Неин автор е бишият директор на Института по антропология към БАН проф. Йордан Йорданов“, обясни директорът на Историческия музей д-р Стефан Шивачев. 

Проф. Йорданов с някои от възстановките, които е направил. borbabg.com


Професорът прави възстановки на автентични черепи на български исторически личности още от средата на 60-е години на миналия век. Правил главите на чиргубоила Мостич – висш министър по времето на царете Симеон и Петър, на цар Калоян, на Матей Преображенски – Миткалото, както и на Захари Стоянов.

Главата на Раковски е предоставена от Националния антропологичен музей в София. 

Д-р Шивачев припомни, че името на създадетеля на организираното ни революционно движение за освобождение е кръстен на вуйчо си капитан Георги Мамарчев. Баща му се е казвал Стойко, а Раковски е фамилният им прякор.

Проф. Йорданов прави първата си реконструкция на череп през 1963 година. Учил се е от проф. д-р Милко Балан и проф. Димитър Каданов. До края на кариерата си възстановява над 60 глави на исторически личности. Завършил е стоматология във Висшия медицински институт в София. 

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай
1 коментар

Анкета

Защо се провали първият мандат за съставяне на правителство?