Показват 32 платна на Нерон в "Чурчулиев"

 

На 28 август, сряда,  от 18 00 ч. в Зала № 2  на галерия "Петко Чурчулиев" ще бъде открита изложба „Рисунки, графики и технологични експерименти“  на впечатляващия български художник Димитър Казаков – Нерон  . 

Изложбата гостува като част от колекцията на ХГ – Ловеч  и е пример за добро партньорство между две културни институции. 

Ще бъдат показани  32  картини на Нерон , съпътствани от  кратка презентация за живота и творчеството на автора. 

Експозицията  е част от събитията посветени на  "Празника   на  Димитровград ‘19“  /28.08 - 2.09/ и може да бъде разгледана от  граждани и гости на града до края на месец септември. 

Димитър Казаков е роден на 22 юни 1933 г. в с. Царски извор, Великотърновско. Учи в Художествената гимназия в столицата, а по-късно завършва специалност ,,Графика” в Художествената академия.

 Няколко години живее в Пазарджик  и работи като плакатист, прави вътрешно художествено оформление на обществени сгради. През 1972 г. се установява със семейството си в с. Божурище край София. До 1977 г. работи като художник във военен завод, а от 1978 г. е на свободна практика. 

Приживе Димитър Казаков прави 15 самостоятелни изложби. Най-успешната е през 1980 г., когато е поставено началото на голямото му признание у нас и по света. Следват я и други впечатляващи  изложби в най-престижните галерии в Ню Йорк, Париж, Мадрид, Виена , Токио, Торонто, Атина, Базел, Люксембург и др. Творби на Нерон притежават Националният фонд за съвременно изкуство в Лувър, музеят ,,Пушкин” в Москва, Императорската колекция в Токио и др.

 Пред 1981 г.- френският режисьор и сценарист Жан-Мари  Дро прави филм за художника, включен в поредицата ,, Художници-чародейци”, където казва за него: ,, Димитър Казаков е същинска природна стихия, неудържима сила, човек  дълбоко сраснал се със земята си, който умее чрез своите картини да възстанови за нас и за самите българи цялата история на българското изкуство и на всички негови форми. Изключителното у Казаков е, че с него откриваме едновременно една страна, един народ, една цяла култура. Нерон-това е един от онези художници-чародейци, каквито срещаме рядко, защото сам по себе си той е цялата българска земя.”

         През 1987 г. на една от визитите си в гр. Ловеч, когато се разхожда из стария квартал ,,Вароша”, Казаков се впечатлява от една старинна къща, която е общинска собственост. Тогава той взима спонтанно решение да направи дарение на свои творби, които да бъдат експонирани в тази къща. Благодарение на разбирането от страна на тогавашното ръководство на града, това се осъществи  и Ловеч се сдоби   с уникална колекция.     Дарението е подредено в т. нар. ,, Къща на дарителите”  и е постоянна експозиция от 1989 г. Състои се от 185  рисунки, графики, и технологични    експерименти от периода на 60-те и 70-те години на XX век и 95 броя уникални керамични пана. Тези керамични пана имат изключителна стойност, не само защото разкриват по нов начин силата на Казаковата експресия в рисунката, композицията и живописта, но и защото художникът успява да изтръгне най-ценното от хилядолетната керамична традиция. Той превръща приложното утилитарно изкуство във феноменално изящно изкуство.

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай
0 коментара

Анкета

Защо се провали първият мандат за съставяне на правителство?