Следвайте ни

Показват 32 платна на Нерон в "Чурчулиев"

viber icon

 

На 28 август, сряда,  от 18 00 ч. в Зала № 2  на галерия "Петко Чурчулиев" ще бъде открита изложба „Рисунки, графики и технологични експерименти“  на впечатляващия български художник Димитър Казаков – Нерон  . 

Изложбата гостува като част от колекцията на ХГ – Ловеч  и е пример за добро партньорство между две културни институции. 

Ще бъдат показани  32  картини на Нерон , съпътствани от  кратка презентация за живота и творчеството на автора. 

Експозицията  е част от събитията посветени на  "Празника   на  Димитровград ‘19“  /28.08 - 2.09/ и може да бъде разгледана от  граждани и гости на града до края на месец септември. 

Димитър Казаков е роден на 22 юни 1933 г. в с. Царски извор, Великотърновско. Учи в Художествената гимназия в столицата, а по-късно завършва специалност ,,Графика” в Художествената академия.

 Няколко години живее в Пазарджик  и работи като плакатист, прави вътрешно художествено оформление на обществени сгради. През 1972 г. се установява със семейството си в с. Божурище край София. До 1977 г. работи като художник във военен завод, а от 1978 г. е на свободна практика. 

Приживе Димитър Казаков прави 15 самостоятелни изложби. Най-успешната е през 1980 г., когато е поставено началото на голямото му признание у нас и по света. Следват я и други впечатляващи  изложби в най-престижните галерии в Ню Йорк, Париж, Мадрид, Виена , Токио, Торонто, Атина, Базел, Люксембург и др. Творби на Нерон притежават Националният фонд за съвременно изкуство в Лувър, музеят ,,Пушкин” в Москва, Императорската колекция в Токио и др.

 Пред 1981 г.- френският режисьор и сценарист Жан-Мари  Дро прави филм за художника, включен в поредицата ,, Художници-чародейци”, където казва за него: ,, Димитър Казаков е същинска природна стихия, неудържима сила, човек  дълбоко сраснал се със земята си, който умее чрез своите картини да възстанови за нас и за самите българи цялата история на българското изкуство и на всички негови форми. Изключителното у Казаков е, че с него откриваме едновременно една страна, един народ, една цяла култура. Нерон-това е един от онези художници-чародейци, каквито срещаме рядко, защото сам по себе си той е цялата българска земя.”

         През 1987 г. на една от визитите си в гр. Ловеч, когато се разхожда из стария квартал ,,Вароша”, Казаков се впечатлява от една старинна къща, която е общинска собственост. Тогава той взима спонтанно решение да направи дарение на свои творби, които да бъдат експонирани в тази къща. Благодарение на разбирането от страна на тогавашното ръководство на града, това се осъществи  и Ловеч се сдоби   с уникална колекция.     Дарението е подредено в т. нар. ,, Къща на дарителите”  и е постоянна експозиция от 1989 г. Състои се от 185  рисунки, графики, и технологични    експерименти от периода на 60-те и 70-те години на XX век и 95 броя уникални керамични пана. Тези керамични пана имат изключителна стойност, не само защото разкриват по нов начин силата на Казаковата експресия в рисунката, композицията и живописта, но и защото художникът успява да изтръгне най-ценното от хилядолетната керамична традиция. Той превръща приложното утилитарно изкуство във феноменално изящно изкуство.

Още от категорията

Виж всички

Коментари (0)

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай

Анкета

Кой е най-добрият вариант за страната след изборите?