2374

Показваме птици и зверчета от Марица в Деня на влажните зони: Колко са важни екосистемите?

Отбелязването на Световният ден на влажните зони и речните птици тръгна с откриването на голяма изложба в Природонаучния музей. За първи път музеят го чества в два поредни дни. 

Днес във фоайето бе открита пътуващата изложба „Река на биоразнообразието“. В нея са показани 11 реалистични макети на птици и животни, срещани по поречието на Марица.

Има и кратко видео и образователни табла. Изложбата е възможна благодарение на катедра „Екология и ООС “ в БФ при ПУ „Паисий Хилендарски“, Археологическия, Историческия музей, БАН и Българско дружество за защита на птиците. 

Утре празникът ще продължи с ателие за малките, игра с лабиринти и образователни занимания. Те започват в 10 сутринта и ще продължат до 16 часа. Ателието ще е за оцветяване и е на тема „Птиците – нашите приятели”.

В обучителната игра малките ще бъдат учени как да дават на пернатите любимата им храна. Тя е подходяща за деца над 4 години. С помощта на родител и с помощта на интерактивни таблети може да се попълнят и местообитанията на написаните птици.

За световния празник е подготвена и образователна игра „Детектив в зала „Сладководен аквариум“ – дава се работен лист с няколко букви, на който децата записват имената на рибите започващи с тези букви, както и различните цветове на рибите. Играта е подходяща за деца над 8 години.

Откъде тръгва празникът

На 2- ри февруари 1971 година е подписано първото глобално природозащитно споразумение в иранския град Рамсар, откъдето идва и името му - Рамсарската конвенция. Десетилетия по-късно, хиляди хора от 170 страни отбелязват 2-ри февруари като празник на водата и влажните зони.

Екосистемите на влажните зони са изключително богати на биологично разнообразие и с най-голямо разнообразие на растителни и животински видове.

Много видове растения и животни са напълно зависими от влажните зони – сладководни видове риби, земноводни и влечуги, мигриращи или постоянно обитаващи тези места птици, ендемични видове растения и животни.

Влажните зони са важни, защото:

Блатната растителност филтрира замърсителите във водата;

Осигуряват поминък за местното население и спомагат за изхранването на планетата;

Торфищата съхраняват 30% от наземния въглерод. 

Влажните зони са в опасност. Според данните на еколози, зоолози и специалисти се наблюдава намаляване на популацията на риби, птици, бозайници, земноводни и влечуги с 60%.

25% от видовете на влажните зони са застрашени от изчезване.

Конвенцията за влажните зони, известна като Рамсарска конвенция, обхваща 2300 влажни зони и цели съвместно сътрудничество между държавите и опазването на тези ценни екосистеми.

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай
1 коментар
Гледайте деца...!

Гледайте деца...!

02.02.2023 | 13:18

Влажните зони, на телевизора,.... ако бях дете, щех да отида...!

Отговори
0 0

Анкета

Кои партии и коалиции може да сформират правителство след вота на 2 април?