Показваме чудесата ни в ЮНЕСКО в Епископската базилика

Изложбата „Български паметници под закрилата на ЮНЕСКО“  започва обиколката си от Епископската базилика на Филипопол.

Това е първата изложба в галерията на посетителския център на обекта.

Поводът е отбелязването на 65 години от българското членство в ЮНЕСКО и 75 години от основаването на организацията.

Представени са българските паметници, включени в списъка на обектите от световното културно и природно наследство. Автор на повечето от тях е Иво Хаджимишев.

Посетителите могат да се насладят на гледки от вековните букови гори на резерватите в Национален парк „Централен Балкан“ като част от сериен обект на ЮНЕСКО „Старите и вековни букови гори на Карпатите и други региони в Европа“.

Има фотоси на Ивановски скални манастири, Природен резерват „Сребърна“ и Свещарската гробница.

Прекрасно показани са и Мадарски конник, Национален парк „Пирин“, Боянската църква, Казанлъшка гробница, Стар град на Несебър и Рилски манастир. 

Домакин на събитието бе доц. Елена Кантарева-Дечева - и.д. директор на ОИ „Старинен Пловдив“. Сред гостите бяха Нанси Шилър - президент на фондация „Америка за България“ и Десислава Тальокова  - изпълнителен директор на фондация „Америка за България“.

Тук бе и голяма част от екипа, който върна към живот Епископската базилика на Филипопол - археологът Жени Танкова, д-р Станислав Станев, арх. Милена Крачанова, арх. Красимир Тодоров, както и общественици, журналисти и граждани. 

В словото си Христо Георгиев - главен секретар на Националната комисия на Р България за ЮНЕСКО, изрази надежда, че серийният обект „Епископската базилика на Филипопол и късноантичните мозайки от Филипопол“ ще намерят място в списъка на обектите от световното културно и природно наследство.

 

 

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай
0 коментара

Анкета

Каква коалиция има най-голям шанс да спечели изборите на 2 октомври?