49

Показаха роклята на Царицата на бала от 1928 година

В детективски роман се превърна откриването на изложбата, посветена на българските шевици в читалище „Алеко Константинов”. Повод за нея е 55-годишнината от създаването на Колектив за българска шевица „Росица Чуканова” и 140 години от рождението на тази известна майсторка.

Тя е първата, която прави курс по шевица в къщата си в София, а нейни клиенти са царското семейство.

В изложбата са показани четири излезли от ръцете на Росица Чуканова бродирани рокли и ризи. Пътят им дотук минава през Швейцария. Около Балканската война в София пристигнали двама швейцарски братя с майка си.

В свободното си време старата жена ходела на курсовете по шевици в къщата на Росица Чуканова.

Най-голямата българска майсторка лично й подарила четирите бродирани рокли, които сега са в изложбата.

Така над 100 години швейцарското семейство Шенеберг пази една от най-ценните колекции с български шевици. Преди две години те подаряват част от безценните експонати на живеещата в Швейцария пловдивчанка Галина Ангелова – Майер.

Историята бе сравнена с "детективски роман" от доц. д-р Нина Дебрюне от УНИБИТ- София. На изложбата са показани и фотоси с царица Йоана и престолонаследника Симеон, които са облечени в дрехи, бродирани от Росица Чукова.

Показана е и оригиналната бродирана рокля на съпругата на ген. Анастас Анастасов от Виенския бал в 1928 година, когато става "Царица на бала".

Роклята, с която съпругата на ген. Анастас Анастасов става Царица на бала през 1928 година

С изложбата бе представена и книгата „Извезани следи”, където са разказва за най-известните ни майсторки, които бродират. „Това са жени, които така излизат от сянката на историята”, обясни лаконично д-р Жоржета Назърска.

Събитието, което е под патронажа на кмета на „Централен” Георги Стаменов, събра десетки на откриването си.

„Тук виждаме втъкани не само усилия и умения, а и българщината. Шевицата е нещо много персонално за всички българи. Тя показва кои сме ние и какво ще оставим в бъдеще на нашите наследници”, каза кметът Стаменов.

Интересната експозиция бе открита с изпълнението на гайда на Николай Бисеров, ученик от „Константин Величков” и малките певци и музиканти от ОУ "Любен Каравелов".

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай
0 коментара

Анкета

Кои партии и коалиции може да сформират правителство след вота на 2 април?