Пьохларн прилича на Пловдив като град на художници

Атанас КОЛЕВ, куратор на изложбата-симпозиум „Ателие на Дунава" в Пьохларн, Австрия

 Творбите на художници от 15 държави са подредени на двата етажа на Градската художсетвена галерия. Те са създадени в „Ателие на Дунава" - симпозиум в австрийския град Пьохларн, роден от пловдивчанина Атанас Колев. Той е куратор на експозицията. Лауреат на тазгодишното издание на този форум е Вълчан Петров.

 - Г-н Колев, как доплувахте до Пьохларн?

- 30-годишен открих предизвикателството да твориш навън, в изключителна духовна атмосфера. Отидох в Австрия. Бягах от Виена, защото този град не може да ме дръпне. Аз съм пловдивчанин. Открих града на Оскар Кокошка на дунава - много малък, живеят около 4 500 души. Останалото са туристи, които идват заради природата и музея на големия импресионист. Направих малка галерия, зада показвам българскот оизкуство. Стартирах с изложбана Стоимен Стоилов - един автор на голяма почит и уважение в Европа.

- Успявахте ли да живеете от изкуство?

- В самото начало работих като заварчик, шлосер, докато си направя работилница, където да създавам скулптурите си. После се задомих. Моята съпруга Пинг Фредерик, холандка, импровизира върху скулптурите ми, получава се страхотен артистичен синхрон между нас. Имаме свой дом, скоро ще имаме и бебе.

- Как ви хрумна да създадете симпозиума „Ателие на Дунава"?

- Хората в Пьохларн искат да го популяризират, да го превърнат в град на художници, защото там е роден Оскар Кокошка. И аз предложих да направим този форум. Страховете ми бяха огромни, защото финанси нямаше. Но тогавашният кмет, сега директор на музея на Кокошка, каза: ти покани художниците, аз ще осигуря финансирането. Е, имаше борба в началото. Но амбицията да успеем беше по-силна. Ето, вече четири години сме домакини на този фестивал, колегите са много щастливи и доволни.

- Винаги каните пловдивчани. Това носталгичната нишка ли е или...

- Подборът на добри художници е доста трудна работа. Гледам 1000 изложби, за да избера 3-4 автори. А в България има огромен избор на майстори. Не е трудно да търся ниво, за разлика от Турция, Гърция, та дори Испания. Резултатът от работата ни е в изложбата, която е подредена в Градската художествена галерия. Вижтеи преценете нивото.

- Колко струва тази изложба?

- Повече от половин милион лева. Симпозиумът се издържа сам. От продадените творби, събираме парите за форума догодина, издаваме каталог, изложбата пътува. Ние сме частна организация и всичко плащаме с пари на спонсори. те са щедри, защото изкуството заслужава. 

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай
0 коментара

Анкета

Кои партии и коалиции може да сформират правителство след вота на 2 април?