Следвайте ни

Подготвят фестивал на самоиздаващите се писатели

viber icon

Литературният клуб „Отвъд кориците“ ​подготвя първия по рода си в страната ни фестивал, насочен само и единствено към писателите, които се самоиздават. Тези, които по една или друга причина са останали извън полезрението на големите издателски къщи и разпространители.

Фестивалът носи името Eunoia LitFest и ще се проведе в края на месец юни 2021 година в столицата. Организаторите все още не са решили конкретните дати и броя на дните за провеждане, защото в момента фестът е на етап набиране на кандидатури. От тях ще се подберат най-добрите книги, които ще се представят. Ще има и срещи със самите творци.

Екипът на фестивала, който ще разглежда и подбира финалистите, е съставен от основателите на „Отвъд кориците“ Денис Олегов и Божидар Иванов, поета, преводач и председател на клуба Георги Славов, носителя на множество литературни награди Валентин Попов, автора Илияна Делева и преводача и дизайнер Хелика Христова.

Идеята на Eunoia LitFest е да се даде възможност за изява на некомерсиални автори, които обаче не са по-малко талантливи и несъмнено имат своят дял в облагородяването на родната книжна среда.

След като издателският бизнес може да се събере няколко пъти в годината на общи мероприятия, където всеки да представи своите заглавия, защо и самиздатите да не могат поне веднъж годишно? Наблюденията ми са, че голяма част от творците не са приемани сериозно от публиката, защото нямат зад гърба си издател или добър маркетинг. Искаме да срещнем четящите очи в очи с авторите и да покажем какво остава зад завесата от информационно затъмнение“, коментира за „Марица“ Денис Олегов.

Кандидатурите си могат да изпращат всички видове самиздати: автори, които регистрират книгите си в Националната библиотека; тези, които сами работят с печатници и сами се разпространяват; автори, които са регистрирали малко издателство на свое име и се издават чрез него. Главният фактор е книгите да ги няма в големите вериги книжарници.

Кандидатстването трябва да ​стане най-късно до 15 февруари, като се попълни формуляр и се изпрати кратка биография, подкрепена с откъс от книгата на онлайн платформата ТУК.

Партньори на инициативата са организации със сходни разбирания и професионален опит в литературата. Такива са платформата „Самоиздател“, Невролингвистичният център на Радосвета Гюлева, както и сайтът за независима журналистика „Слово 111“. Поради факта, че фестивалът е независим, липсва финансиране, всичко се прави на доброволни начала.

Одобрените за участие във фестивала ще могат да продават книгите си в онлайн книжарницата с кауза на "Самоиздател".

Разпознаваемостта на един автор невинаги отговаря на значимостта на написаното. Често се тиражират недостатъчно новаторски и дълбокомислени творби, установява се един комерсиален модел, чиито цели са единствено да се генерират продажби. Поради това бихме искали по-непознатите автори да не губят вяра в смисъла на писането и вместо да се крият в литературната периферия, да излязат и да кажат на хората нещата, които са изразили. Смятам, че за 5 години и половина „Отвъд кориците“ успя да стъпи на една здрава основа и да осъществи наличието на една по-различна сцена, където независимите писатели винаги са добре дошли“, допълва Денис Олегов.

Амбицията на организаторите е фестивалът да се превърне в ежегоден, както и да се привлекат самоиздаващи се автори от чужбина.

Паулина Гегова

Паулина Гегова

Редактор-репортер - екип "Култура"

Паулина Гегова е завършила Актьорство за драматичен театър в ПУ. Работила е в държавен театър, създава частни проекти, организира културни и благотворителни мероприятия в Пловдив. Занимава се с медии от 2015 година, писател и редактор на художествена литература.   Още

Още от категорията

Виж всички

Коментари (0)

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай

Анкета

Подкрепяте ли новите мерки срещу коронавируса у нас?