Почитаме Пенчо Славейков с изложба

Представени са по-важните периоди от живота и творческото дело на големия ни поет

Пазарджик ще почете с изложба великия български  писател Пенчо Славейков. Тя ще бъде открита на  23 март от 17,00 часа в къща музей „Константин Величков". Изложбата „Почит към Пенчо Славейков...” се организира в навечерието на 151-та годишнина от рождението /27 април/ и 105-та годишнина от смъртта на поета – 28 май 1912 г. Включва оригинални авторски и преводни книги на Пенчо Славейков, табла с аранжирани цветни копия на снимки, цветни копия на ръкописи, документи, кореспонденция и художествени произведения.
В тринадесет табла са представени по-важните периоди от живота и творческото дело на големия ни поет: животопис; семейство, роден град, юношество; студентски период в Лайпциг (1892 -1898 г.); принадлежността му към литературния кръг „Мисъл” и неговия орган – сп. „Мисъл”. Показана е дейността му като директор на Народния театър и ръководеното от него триумфално турне на трупата в Македония, 1908 г.; връзката между народното творчество (с „Книга на песните”, неиздадени приживе български народни песни, подбрани от Пенчо Славейков, 1900 г.) и неговите „Епически песни”. С ръкописи, картички и писма е представена духовната връзка между поета и неговата муза и спътница в живота Мара Белчева, съвместната им работа по превода на „Тъй рече Заратустра” от Ницше и  поемата „Кървава песен”, за която Пенчо Славейков е предложен за Нобелова награда за литература през 1912 г.
Проследени са последни месеци в изгнаничество на поета и смъртта на Пенчо Славейков в Брунате, Италия. Представена е и десетгодишната дейност на Пенчо Славейков като поддиректор и директор на Народната библиотека.
Изложбата ще бъде отворена за посещение до 27 април, всеки делничен ден от 8,30 до 17,00 часа.

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай
0 коментара

Анкета

Защо се провали първият мандат за съставяне на правителство?