Следвайте ни

Почетохме Алваджиев с шесто издание "Пловдивска хроника"

viber icon

Будни пловдивчани и представители на местната власт поставиха цветя пред барелефа на легендарния летописец на Пловдив Никола Алваджиев в Стария град. 

Поводът е 120-годишнината от рождението му. Гости бяха синът му Станко Стоянов, снаха му Ваня и внучката Мария. От името на общината присъства зам.-кметът по Култура Пламен Панов. 

Тук бе и бившият ректор на ПУ „Паисий Хилендарски” ядреният физик проф. Никола Балабанов, който сега пише увлекателни книги за пловдивските възрожденци.

На видно място до пощата в архитектурния резерват издателката Надя Фурнаджиева постави трите „библии” на града – „Пловдивска хроника”, „Старинни черкви в Пловдив” и „В сенките на древния Филипопол”. 

„Няма друга пловдивска творба, която да е претърпяла толкова издания като „Пловдивска хроника! Сега незабравимата книга на Никола Алваджиев излезе за шести път”, подчерта издателката Надя Фурнаджиева. 

Тя разказа за първата книга на хроникьора – „Старинни черкви в Пловдив”. Написана е в най-мрачните години на сталинския атеизъм.

Предложена е за издаване на патриарх Кирил през 1956, но той отклонява това с мотива, че времената не позволяват тя да бъде отпечатана.

„Издадохме я 44 години по-късно със сина на Станко Стоянов”, каза шефката на издателство „Летера”.

Тя припомни, че написаното от Никола Алваджиев грее със златни букви в националната литературна съкровищница. 

„Невъзможно е да се напише научно-историческа, художествена или публицистична творба за нашия град, ако авторът не се облегне на паметта на Пловдив, съхранена в книгите на Алваджиев. Или както казва Николай Казанджиев през 1984 година: Тя е не само увлекателно четиво, тя е служила и ще служи като своеобразен справочник за толкова съвременни творци, като и за младите хора, които могат да опознаят миналото на своя любим Пловдив”, напомни Фурнаджиева.

Издателката смята, че всяко пловдивско училище трябва да има в библиотеката си тези три книги. От името на кмета Здравко Димитров пред барелефа постави мемориален венец зам.-кметът по културата Пламен Панов.

Любопитни факти

Никола Алваджиев завежда отдел "Общински грижи" към общината от 1924 до 1944 г. През целия си живот той активно сътрудничи на пловдивската преса с театрални отзиви, исторически бележки, както и с преводи от френски език.

Първата му книга „В сенките на древния Пловдив“ излиза през 1937 г. Автор е на най-популярната книга – летопис на Пловдив „Пловдивска хроника“.

Излязлата през 1971 г., книгата е живо изложение на историята на града от 1900 до 1912 г. Подобно четиво до тогава не се е появявало за нито един друг град в България.

Написана с точност и художествена проницателност, която рядко се удава на талантливи творци – белетристи и поети. С умението на невероятен разказвач разхожда читателя из Пловдив и сладкодумно му разказва чудни случки. 

Снимки от Атанас Кънев

Росен Саръмов

Росен Саръмов

Репортер-редактор - екип "Общество"

Росен Саръмов е випускник на Английската гимназия в Пловдив. Завършил е МИО и има магистратура по Външна търговия. Владее отлично английски и руски език.   Още

Още от категорията

Виж всички

Коментари (0)

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай

Анкета

Подкрепяте ли предложението на ГЕРБ за Велико народно събрание и промени в конституцията?