49

Почетоха Петко Радев в родното му село

Кръщават на името на големия музикант училището в Свобода

В чирпанското село Свобода за пръв път се състоя музикален празник под наслов „90 години от рождението на академик Петко Радев“.

Концертът, превърнал се в събитие за региона, бе организиран от ОУ "Св. св. Кирил и Методий" и Община Чирпан, по идеята на ръководството на училището, където е учил и Петко Радев.

Пъстрота и красиви народни звуци изпълниха родното село на виртуоза, като първо беше представен творческият му път. Поканени бяха танцов състав към училището, млади таланти от Музикалното училище „Христина Морфора“ в Стара Загора, групи от Чирпан и Сливен, както и музикантите от оркестър „Първомай“ с ръководител Димитър Илиев. Прекрасните, талантливи участници спечелиха сърцата на всички с богата фолклорна програма.

Гости на празника бяха близки и приятели на акад. Петко Радев, които споделиха спомени за него. Пред микрофона застанаха неговият ученик - тракийският кларнетист Никола Илиев от Конушенския народен оркестър, и разказа как го е вдъхновявал в музиката. Любопитни случки и спомени разказа големият ценител и колекционер на народна музика Тодор Тодоров от София.

„Днес сложихме началото на една традиция в селото, отгледало този велик талант, виртуоз! Предстои да сменим името на училището ни, защото много училища носят името на братята Кирил и Методий, но нито едно - името на този велик човек - акад. Петко Радев! Това е наш дълг!“, каза Златина Иванова -  директор на училището. Взето е решение името на учебното заведение да носи името на изтъкнатия музикант, тръгнал от Свобода, а следващата година ще бъде издигнат и паметник с неговия лик на площада в селото.

Колоритен и много български изглеждаше мегданът на с. Свобода, където се изви право българско хоро.

"Никой досега не е правил подобен празник за нашето село. Нямаме думи, с които да изразим благодарността си!", споделиха жители на селото, които все още живеят с музиката на Петко Радев, напуснал ни преди шест години.

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай
1 коментар
Станко

Станко

31.10.2023 | 16:12

Похвална инициатива! Петко Радев беше истински отвсякъде, жалко, че си отиде рано!

Отговори
0 0

Анкета

Кои са най-важните проекти за Пловдив?