Победителят на Оскарите "Паразит" идва в Пловдив през март

Победителят на „Оскарите“ - седмият пълнометражен филм на Понг Джун Хо „ПАРАЗИТ” („Parasite / Gisaengchung”) удиви света и заслужено получи голямата награда на американската филмова академия. Филмът ще бъде част от поредното издание на София филм фест в Пловдив. 15-ото издание на фестивала ще се проведе от 19 до 29 март на традиционното му място – LUCKY Дом на киното.

„Паразит“ е първата неанглоезична творба, отличена с тази най-желана награда (ако не броим френския филм „Артистът“ на Мишел Азнависиус, реализиран в традициите на нямото кино). От шестте номинации за „Оскар“ се материализираха още три – за най-добър режисьор, най-добър международен филм и най-добър оригинален сценарий. 

„ПАРАЗИТ“ е сред най-харесваните и коментирани филми не само в Холивуд, но и в цял свят. Той получи „Златна палма“ в Кан през май 2019, а за последните 14 години неговият автор е представял на най-авторитетния филмов фестивал още три свои творби. „ПАРАЗИТ“ получи „Златен глобус” за чуждоезичен филм, както и две награди БАФТА на Британската киноакадемия – за най-добър чуждоезичен филм и за оригинален сценарий. Със 178 награди и 186 номинации, „Паразит“ вече е позициониран на 26 място сред най-добрите филми на всички времена в класацията на авторитетния филмов сайт imdb и успя да спечели повече гласове от щатските академици пред творби като „Жокера“ на Тод Филипс, „Ирландецът“ на Мартин Скорсезе, „1917“ на Сам Мендес, „Семейна история“ на Ноа Баумбах, „Джоджо заека“ на Тайка Уайтити, „Малки жени“ на Грета Гъруиг, „Имало едно време… в Холивуд“ на Куентин Тарантино, „Пълно ускорение“ на Джеймс Манголд. 

 

 

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай
0 коментара

Анкета

Защо се провали първият мандат за съставяне на правителство?