По препоръка на дядо Николай: Отец Методи възражда група „От извора“

Отец Методи Минчев от карловското село Пролом ще възражда групата за изворен фолклор по препоръка на Пловдивския митрополит Николай, който специално уважи юбилея  - 50 години от ръкополагането му за свещеник.

Това се случи на храмовия празник на  църквата „Света Троица“ в селото, където отец Методи служи от дълги години и обслужваше няколко села в региона.

На церемонията и тържествената служба присъстваха свещеници от цялата Карловска околия, а юбилеят бе уважен от кмета на Карлово д-р Кабаиванов. 

Светското име на отец Методи е Минчо Христов Минчев, който след обучение и служение в Черепишкия манастир, през 60-е години на миналия век е ръкоположен за свещеник от митрополит Варлаам Пловдивски. Оттогава досега са се изнизали пет десетилетия. Първите четири години е бил разпределен за свещеник в село Войнягово, а след това е преместен в село Пролом. През 1968 г. свързва живота си с Елена, която става негова презвитера. Раждат две деца -  Иванка и Христо, който тръгва по пътя на баща си и става свещеник. Днес отец Христо служи в църквата „Света Богородица“ в Карлово и отбелязва 50-и. юбилей, колкото е църковното служение на баща му.

Благодарение на отец Методи в село Пролом преди 15 г. беше възстановена фолклорната група „От извора“ и се провеждаше фолклорен фестивал „С песните на Тинка Пешева“ - един от гласовете на ансамбъл „Филип Кутев“. За съжаление от групата са останали живи само четири жени, а за провеждането на фестивала през последните години не получи подкрепа от Община Карлово и Министерството на културата въпреки писмата, които е писал.

Пловдивският митрополит Николай в приветствието си пожела много здраве на отец Методи, за да възобнови и ръководи отново групата.

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай
1 коментар
ффф

ффф

04.07.2021 | 21:57

Щом златния ланец с изцъкления налудничав поглед препоръчва значи има нещо гнило

Отговори
0 0

Анкета

Защо се провали първият мандат за съставяне на правителство?