Следвайте ни

По препоръка на дядо Николай: Отец Методи възражда група „От извора“

viber icon

Отец Методи Минчев от карловското село Пролом ще възражда групата за изворен фолклор по препоръка на Пловдивския митрополит Николай, който специално уважи юбилея  - 50 години от ръкополагането му за свещеник.

Това се случи на храмовия празник на  църквата „Света Троица“ в селото, където отец Методи служи от дълги години и обслужваше няколко села в региона.

На церемонията и тържествената служба присъстваха свещеници от цялата Карловска околия, а юбилеят бе уважен от кмета на Карлово д-р Кабаиванов. 

Светското име на отец Методи е Минчо Христов Минчев, който след обучение и служение в Черепишкия манастир, през 60-е години на миналия век е ръкоположен за свещеник от митрополит Варлаам Пловдивски. Оттогава досега са се изнизали пет десетилетия. Първите четири години е бил разпределен за свещеник в село Войнягово, а след това е преместен в село Пролом. През 1968 г. свързва живота си с Елена, която става негова презвитера. Раждат две деца -  Иванка и Христо, който тръгва по пътя на баща си и става свещеник. Днес отец Христо служи в църквата „Света Богородица“ в Карлово и отбелязва 50-и. юбилей, колкото е църковното служение на баща му.

Благодарение на отец Методи в село Пролом преди 15 г. беше възстановена фолклорната група „От извора“ и се провеждаше фолклорен фестивал „С песните на Тинка Пешева“ - един от гласовете на ансамбъл „Филип Кутев“. За съжаление от групата са останали живи само четири жени, а за провеждането на фестивала през последните години не получи подкрепа от Община Карлово и Министерството на културата въпреки писмата, които е писал.

Пловдивският митрополит Николай в приветствието си пожела много здраве на отец Методи, за да възобнови и ръководи отново групата.

Още от категорията

Виж всички

Коментари (1)

ффф

ффф

04.07.2021 | 21:57

Щом златния ланец с изцъкления налудничав поглед препоръчва значи има нещо гнило

Отговори
0 0

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай

Анкета

Какво ще се случи в България след изборите на 11 юли?