61

По пътя на парфюма гостува от Дюселдорф до Пловдив в галерия Червеното пони

Едно от забележителните арт събития в Пловдив стартира утре. Българката Ирен Крум, която живее и твори в Дюселдорф открива изложба на 6 юни от 18 часа в галерия “Червеното пони”. “По пътя на парфюма” ще представи Крум за първи път в града под тепетата.

Ирен Крум е родена в София, в семейство, в което изкуството играе важна и съществена роля. Така от най - ранните си години тя е насочена към необятния свят на цветовете и формите. Дипломира се в Национална Художествена Акадмия.

През 1984 .г напуска България и заедно със съпруга си се установява в Дюселдорф. От средата на 90-те години, за около 10 години тя живее и работи в Лос Анджелис.

Не е лесно да си емигрант и установявайки се на ново място да можеш да покажеш собствените си художествени познания и умения. Затова дуото Ирен и съпругът  й Крум в продължение на няколко години започват да работят в областта на текстилния дизайн, като за две-три години се превръщат в едни от най-търсените дизайнери на текстил в Германия.

Нейната същност на професионален и добре изучен художник я тласка да не спира работата си в областта на живопистта. Тя усилено твори абстрактно изкуство и рисува редица картини - плод на различни тематики, душевни състояния и елементи от заобикалящия свят.

Ирен често е сравнявана с изключителната Соня Делоне.

Картините на й са поредица от брилянтни метамофози на чудноватите природни форми, балансирани с измислени от нея декоративни детайли произлизащи от флората.

За художничката най-важното е творбата да бъде завършена на "един дъх". Само тогава тя смята, че се е изразила по адекватен за нея начин.

През 2003 г.  е поканена да направи изложба в Националната художествена галерия. Осъществява я при небивал успех.

В предстоящата й изложба "По пътя на парфюма", в галерия "Червеното пони", Ирен ще представи платна, в които символиката на аромата на парфюма е творчески пресъздадена в цвят и композиция и чрез лично разработена от нея техника на работа с полагане на метално фолио обогатено с маслени бои.

"По пътя на парфюма" е забележителна изложба и дебют на Ирен Крум в Пловдив.

Можете да я разгледате до 23 юни.

 

Анкета

За кой отбор ще стискате палци на Евро 2024?