Следвайте ни

Пловдивският "Одисей" тръгва из Европа

Мегаспектакълът „Одисей“ на Драматичен театър-Пловдив ще обиколи сцените не само у нас, но и в Европа. Този амбициозен план разкри пред журналисти Валери Кьорленски. Засега има предварителни договорки с Атина и Сибиу, но идеята е пиесата да обиколи всички Европейски столици на културата. Дългоочакваната премиера ще се състои тази вечер в Драмата.

Одисей е една от най-мащабните постановки ​- в реализацията <210> участват над 250 души, съобщи директорът на театъра Кръстю Кръстев. „Щастлив съм, защото „Одисей” е своеобразен рубикон за Драматичния театър. През него проверихме възможностите си, капацитета, моженето, ентусиазма.  От много години не съм се чувствал така удовлетворен, защото сбъдването на тази мечта ни прави по-силни“, допълни той. Кръстев подчерта, че „Одисей“ е изцяло оригинален авторски спектакъл - всяка дума е написана от Александър Секулов, всяка нота се е родила благодарение на Петя Диманова и Янис Пантазис, всички тайнства на сцената и костюмите са направени от Мира Каланова. 

„А цялата тази лудост я създаде режисьорът Диана Добрева“, отбеляза Кръстев. В представлението артистите ще облекат 92 костюма и ще говорят по 40 микрофона. Композирана е близо два часа авторска музика, която се изпълнява с инструменти, изработени в Санторини. На сцената ще свири на живо гръцкият музикант и познавач на древните митове Янис Пантазис.

„Ако културните институции искат да надскочат себе си, начинът е с подобни спектакли“, заяви драматургът и автор на текста Александър Секулов. По думите му, има огромни и неподозирани възможности за кооперация между Общината и културните институции - Драмата, Кукления театър и Операта. Секулов допълни, че е създал „Одисей“ в тандем с режисьорката Диана Добрева.

„Тази пиеса е най-сложният проект, по който съм работила - сложен като мащаб, логистика, технически и творчески тънкости“, каза още Добрева. Според нея процесът по създаването му е дълъг и прилича на едно  пътуване, а корабът на това пътуване е Драматичният театър. „Нещата се получиха. „Одисей” е едно голямо мечтание, което трябваше да мине през много тъмни бездни, за да достигне до върхове. Излизам със светлина от този процес“, посочи режисьорката.

Мирослава Атмаджова

Редактор - marica.bg

Мирослава Атмаджова е завършила Право в ПУ „Паисий Хилендарски“. Работила е като копирайтър в голяма IT компания. Част е от екипа на „Марица“ от 2017 г.   Още

Анкета

За какво бъдеще на Пловдив трябва да работи новият кмет?