Следвайте ни

Пловдивският драматичeн театър празнува ЧРД

viber icon

 Пловдивският драматичен театър „Н. О. Масалитинов“ има днес рожден ден. Основан е на 11 декември 1881 г. като първата професионална трупа в България и до днес запазил  авторитета си не само в града, но и в цялата страна, както и в чужбина, където актьорите  многократно са изнасяли своите представления. 

Театърът е наименуван в памет на артиста и режисьора Николай Масалитинов, който се счита  за родоначалник на съвременната театрална школа в България.  Сред звездите, свързани с историята  на  пловдивската сцена, са  режисьорите Крикор Азарян, Любен Гройс,  актрисите Цветана Манева, Златина Тодева, Невена Калудова,  актьорите Стефан Данаилов, Тодор Колев, Мариус Донкин, Руси Чанев., Христо Мутафчиев.

Театърът има голяма зала с близо 500 места за зрители и камерна, разположени в красива сграда - паметник на културата.  Наскоро на една от стените в двора на театъра беше тържествено открит барелеф на  Стефан Данаилов, основател на фестивала "Сцена на кръстопът".В годините, когато Ламбо беше министър на културата, беше завършена Камерна зала на театъра, а фестивалът се провежда вече като традиция. 

Още от категорията

Виж всички

Коментари (0)

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай

Анкета

Ще се ваксинирате ли срещу COVID-19?