Следвайте ни

Пловдивски виртуоз обра овациите на конкурс в Италия

viber icon

Младият пловдивчанин Виктор Василев получи адмирациите на журито на един от най-трудните конкурси Il Piccolo Violino Magico в Италия, въпреки, че преживя неприятен технически проблем с цигулката си.

Випускникът на НУМТИ „Добрин Петков” се е представил с изпълнение на произведението „Рапсодия“ от нашия цигулар и композитор проф. Петър Христосков.

Като награда Виктор Василев е получил майсторски клас от проф. Нинг Кам, преподавател в училището Йехуди Менухин в Обединеното кралство.

Виктор Василев е ученик в НУМТИ „Добрин Петков“ – Пловдив. Свири на цигулка от четири годишен, като негов преподавател е г-жа Дарина Данкова.

Едновременно с това, Виктор е извънреден младши студент в Нов Български Университет – София в класа на проф. Марио Хосен.

Конкурсът Il Piccolo Violino Magico – Италия.  Конкурсът е част от European Union Of Music Competitions for Youth /EMCY/. 

Той е за деца от 9-14 годишна възраст, и се различава от останалите по това, че изпълненията минават под формата на концерт в три кръга с амбициозна обемна и разностилова програма.

Децата са солисти на оркестър, свирят заедно с членове на журито и поради това конкурсът е с ограничен брой участници. 

За жалост Виктор имаше малшанса да претърпи сериозен технически проблем с ключовете на цигулката по време на първия тур.

Наложила се е спешна намеса на местен лютиер след първото му участие на сцената.

И въпреки блестящото му представяне на втори тур, единствено неудачата в предходния тур лиши Виктор от възможността да се нареди сред финалистите. 

Пътуването, престоят и участието на Виктор бяха реализирани с финансовата подкрепа на Община Пловдив по направление „Инкубатор за млади таланти“ на отдел „Култура, археология и културно наследство“.

„Идеята на „Инкубатора“ е точно такава - пловдивски деца да се представят в национални и международни конкурси като посланици на Пловдив, да осъществят контакти, които да работят за тяхното професионално развитие и израстване и да носят славата на града ни като Европейска столица на културата”, каза зам.-кметът Пламен Панов.

 

Росен Саръмов

Росен Саръмов

Репортер-редактор - екип "Общество"

Росен Саръмов е випускник на Английската гимназия в Пловдив. Завършил е МИО и има магистратура по Външна търговия. Владее отлично английски и руски език.   Още

Още от категорията

Виж всички

Коментари (0)

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай

Анкета

Ако парламентарните избори са сега, за кого бихте гласували?