1553

Пловдивски ученици взеха специален "Златен кукер"

Пловдивски ученици взеха престижна награда на тазгодишното издание на Международен фестивал на анимационния филм „Златен кукер" 2022 в София. Те са от 11 клас на Националната гимназия за сценични и екранни изкуства и са в класа на Роберт Попов.

Те взимат Специалната награда от директора на фестивала - Надежда Славова, която е и председател на Българската асоциация на независимите художници и аниматори (БАНХА) „Пройко Пройков“. 

13-ото издание на Международния фестивал на анимационния филм "Златен кукер - София" започна на 25-и и продължи до 29 май 2022 г. Домакин на събитието бе НАТФИЗ "Кръстьо Сарафов". Темата на фестивала тази година беше “Чрез изкуство и образование към един по-добър и екологичен свят".

МФАФ "Златен кукер - София" стартира през 2010 г в гр. София и е първият фестивал на анимацията в България от новия век. Той веднага е признат от филмовите критици и цялата филмова общност като изключително успешен. 

Провежда се всяка пролет през май и подкрепя младите аниматори и студенти по анимация. Фестивалът има конкурсен и информативен характер, с важна цел – обучение на младите аниматори с провеждане на майсторски класове и анимационни работилници. Той е мост между младите професионалисти от цял свят. 

На Фестивала ежегодно се връчват 10 награди. Провежда се и национален конкурс за най-добър български анимационен филм. Гран При е "Златен кукер", а Специалната награда е на името на великия наш аниматор Пройко Пройков, патрон на БАНХА.

Тази година в програмата бяха включени изложби, анимационни работилници, майсторски класове, както и селекция от 120 филма (избрани от 2700) от 98 страни. 

Специален гост и председател на журито бе световноизвестният аниматор и член на Холивудската академия Хуан Пабло Сарамея. Преди да получи своя "Оскар" за филма "Луминарис", той беше жури на второто издание на фестивала "Златен кукер". 

 

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Този сайт е защитен от reCAPTCHA и Google Политика за поверителност и Условия за ползване са приложени.

Публикувай
0 коментара

Анкета

Решихте ли за кого да гласувате на 9 юни?