1553
Следвайте ни

Пловдивски учени показват как са лекували хората в Античността и Средновековието

viber icon

Древните владеели доста тънкости в медицината. През Средновековието вместо упойка ползвали отвара от блян в комбинация с мандрагора, беладона и татул, сочат запазени писмени източници. За тези и още любопитни факти разказва изложбата "Лечебницата в Античността и Средновековието", която се открива в Националния антропологичен музей в София.

„Що се отнася до упойките в древността, ограниченият ефект на тези растителни дроги все пак позволява извършване на краткотрайни хирургични интервенции, които в случая могат да бъдат наместване, повдигане и/или отстраняване на свободно подвижни костни фрагменти и зашиване на раната. В някои случаи се е прилагала т. нар. каутеризация ​- обгаряне на раната с нагорещен инструмент или вряло масло“, обясни за „Марица“ доц. д-р Георги Томов от МУ-Пловдив.

Той заедно с археолога Румен Иванов са сред авторите в изложбата. Екипът поставя акцент върху зараждането и развитието на болницата като здравна институция, нейното структуриране и финансиране, израстването й като образователен център, постиженията на болничното лечение. Актуалната тема е развита и представена като "цивилизационен" избор, направен от човечеството.

Изложбата "Лечебницата в Античността и Средновековието" се реализира с финансовата подкрепа на Министерство на културата и е посветена на 15-годишнината от откриването на Националния антропологичен музей при ИЕМПАМ-БАН, единствената в страната музейна институция, представяща резултатите от научните изследвания в областта на палеоантропологията и антропологията на живо население.

Изложбата „Лечебницата в Античността и Средновековието" се организира от Националния антропологичен музей в София в партньорство с Музея за история на медицината към МУ-Пловдив и с участието на Исторически музей-Свищов. Към изложбата е издаден каталог, финансиран от Министерство на културата на Република България. Временната експозиция може да бъде разгледана от посетители в периода 14 януари - 30 юни 2022 г. в сградата на Националния антропологичен музей при ИЕМПАМ-БАН в София (бул. "Цариградско шосе" 73).

Даниела Арнаудова

Даниела Арнаудова

Репортер-редактор - екип "Бизнес"

Даниела Арнаудова е завършила Българска филология в ПУ „П. Хилендарски”. От 2002 г. работи в приложение „Имоти – строителство и архитектура” на вестник „Марица”.   Още

Още от категорията

Виж всички

Коментари (0)

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай

Анкета

Кои са най-големите предизвикателства пред новото правителство през 2022-ра година?