Следвайте ни

Пловдивски продавач на цигари „Томасян“ - прототип на герой на Георги Господинов

Писателят направи премиера на книгата си „Времеубежище“ на фестивала „Пловдив чете“

viber icon

Най-после, след месеци на извънредно положение и пандемична обстановка, писателят Георги Господинов официално направи премиера на книгата си „Времеубежище“ събрала голяма популярност. Това се случи в съботната вечер на литературния фестивал „Пловдив чете“, създаден от издателска къща „Жанет 45“, под чиято шапка излиза и романът. След „Физика на тъгата“ и „Сляпата Вайша“ пловдивчани посрещнаха повече от радушно автора на сцената на Лятно кино „Орфей“.

Встъпителната реч бе на Манол Пейков от „Жанет 45“, който отбеляза, че са изминали точно 161 дни, откакто книгата излиза на бял свят.  

Книгата беше готова точно за началото на пандемията, но пандемията изпревари книгата. В края на март Георги бе крайно разколебан дали тогава е правилният момент за представяне. Не виждахме перспектива, като издатели. Но осъзнахме, че е много важно романът да излезе точно тогава, защото хората имаха нужда от лъч надежда. Нещо, което да им даде знак, че животът продължава. Това е и посланието на „Времеубежище“, каза той.

Анализ на творбата направи пловдивският литературен критик Борис Минков. Символът на сюжета може да се възприеме по няколко начина от различните читатели. Двамата главни героя - Г.Г. и Гаустин са алтер его един на друг, но не може да не си зададем въпроса дали не са и алтер его и на самия Господинов. Анонимните инициали ни водят в тази посока, но не са задължителен и окончателен факт. Всъщност прототипът на Гаустин е един пловдивски продавач на цигари, който мечтаел да живее в 30-те години на миналия век. От него Георги Господинов си купил цигари „Томасян“, несъществуващи от десетилетия.

„Взех си от него цигари „Томасян“ от 37-ма година и два кибрита. Така успях да разбера какъв е вкусът на цигара от 37-ма. Беше доста изсъхнала вече, доста серт. Ето това е „Времеубежище“.“, споделя Георги Господинов.

В последствие вкарва образа в поезията и прозата си. По самата книга „Времеубежище“ започва да работи преди три години с амбицията да напише роман за човешките страхове, които сформират XX век. А един от големите страхове, е загубата на памет.

„Едно време живеехме по-бавно, но помнехме повече. А сега, живеем по-бързо, но помним по-малко. Самият аз усещах, че трябва да довърша романа по-бързо, защото ще дойде нещо, което ще смени времената и чрез него трябваше да обобщя това, което ме е вълнувало през всички книги. Това, че човек живее едновременно и в миналото, и в бъдещето.“, допълни той.

Във „Времеубежище“ обаче идеята е, че бъдещето ни е отказано, затова героите гледат към миналото. Търсят спасение в него, макар и то да е украсено от своите си проблеми. А техният главен проблем е – да успеят да го достигнат, преди да забравят…

Паулина Гегова

Паулина Гегова

Редактор-репортер - екип "Култура"

Паулина Гегова е завършила Актьорство за драматичен театър в ПУ. Работила е в държавен театър, създава частни проекти, организира културни и благотворителни мероприятия в Пловдив. Занимава се с медии от 2015 година, писател и редактор на художествена литература.   Още

Още от категорията

Виж всички

Коментари (0)

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай

Анкета

Какви трябва да са следващите мерки срещу COVID-19 в Пловдив?