Следвайте ни

Пловдивски музей хвърля ръкавица на Лондон с уникална зала

viber icon

Гостите и жителите на Пловдив ще могат да влизат в уникален модел на биологична клетка в една от залите на Природонаучния музей. Това е атракция, която ще бъде финансирана по новата програма на Министерството на културата за проекти за недвижимото културно наследство. 

С държавни пари ще се изгради зала посветена на едноклетъчните организми. В нея ще има голяма камера, в която посетителите ще попадат в модел на биологична клетка.

Подобна атракция няма в нито един друг музей в Източна Европа. Нещо подобно има в галерията по човешка биология към Музея по естествена история в Лондон. Отделно ще има поставени микроскопи, с които посетителите ще могат да  разглеждат чехълчета и еуглени. 

„Проектът ни бе сложен и преработван няколко пъти досега, защото един път вече бе отхвърлен от министерството”, каза директорът на Природонаучния д-р Огнян Тодоров. 

Два пловдивски музея и Градската художествена галерия ще получат финансиране по нея. Историческият музей и галерията ще бъдат подпомогнати в темата „Дейности по опазване на движимото културно наследство в музеите и художествените галерии“.

Проектът на ГХГ е за 6745 лева.

„Идеята е да имаме повече специални материали за ателието за реставрация. Те са много скъпи и са важни за качествената реставрация”, каза директорът на Градската галерия Красимир Линков.

Тя притежава в хранилищата си над 7200 произведения живопис, скулптура и графика. 

 

С програмата на министерството ще бъдат подпомогнати проекти на над 30 музейни институции у нас. 

Росен Саръмов

Росен Саръмов

Репортер-редактор - екип "Общество"

Росен Саръмов е випускник на Английската гимназия в Пловдив. Завършил е МИО и има магистратура по Външна търговия. Владее отлично английски и руски език.   Още

Още от категорията

Виж всички

Коментари (1)

дии

дии

14.06.2021 | 16:09

Как изобщо ви дойде на ум да сравнявате пловдивския природонаучен музей с този в Лондон. явно никога не сте били в лондонския..

Отговори
3 0

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай

Анкета

Какво ще се случи в България след изборите на 11 юли?