71

Пловдивски малчугани правят страшни кукерски маски

Целта е събитието да съвпадне с празника „Сурва” в Перник и да запознае малките с това какво е кукер

 

Детската занималня „Като лъвовете” за първи път ще направи работилница за кукерски маски. Стартът е днес в 10 часа в залата в квартал „Гагарин”, като в нея ще бъдат допуснати до 12 малчугани. Работилницата ще продължи два часа. Целта е събитието да съвпадне с празника „Сурва” в Перник и да запознае малките с това какво е кукер.

Щом имаме хелоуински маски, значи ще имаме и кукерски - нека припомним на малките, че ние имаме още по-страшни неща. Ще бъда разказано за традицията, а след това малките сами ще изработят маски, обясняват от „Като лъвовете”.

Материалите няма да са съвсем като от народната традиции - на малките майстори няма да им дават дълги валми вълна, но педагогът Катерина Ивичева ще им покаже как с наличните материали могат да направят маска, която изобразява вол или страшен бик.

Децата ще получат предварително подготвена маска, която може да се сложи на лицето. Отгоре ще се лепят прежда в различни цветове, мустаци и рога от хартия. За материалите и участието децата трябва да платят по 15 лева.За работилницата досега са записани 8 деца и още има няколко свободни места.

Световноизвестният пернишки фестивал „Сурва” стартира след тригодишно прекъсване вчера. Той ще продължи до утре. Три дни в града ще шестват участници, които са маскирани със страшни ликове. Те са разделени в различни групи. Това ще е най-голямото събитие в града. Очакват се и хиляди посетители, и затруднено движение.

Кукерите са част от българската традиция. Наричани са още чауши, бабугери, станчинари. Те танцуват по улиците, за да изплашат лошите сили и да пропъдят студа. Повечето от маските са с дървена конструкция. Върху нея се налепят разноцветни конци, лепят се парченца разноцветни платове, огледала, лъскави пайети и други елементи. Трябва да я направят все по-грозна и по-страшна, за да изплашат злото.

За най-старинни и страшни се считат маските, представящи вида на овен, козел и бик. Въздействието на маскираните кукери допълнително се подсилва и от звука на окачените по тях медни и тучени (лети, бронзови) звънци. Някои маски имат две лица. От едната страна носът е чип и лицето е добродушно; от другата носът е гърбав, а лицето зловещо.

Тези маски са символ на доброто и злото, които съществуват неразделно в света и са неотменими. Голямо значение за символиката на маските имат и цветовете на украсата. И тук преобладава червеният цвят - символ на плодовитостта на обновяващата се природа, на слънцето и огъня; черният цвят олицетворява земята и нейната богиня майка, а белият е символ на водата и светлината.

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай
0 коментара

Анкета

Коя дата предпочитате за национален празник на България?