46

Пловдивски изследовател твърди: Древните гърци са взели Арес и Дионис от траките

Пловдивчанинът Павел Серафимов, който майстори модели на бижута от восък в Нидерландия, публикува нова книга, която изследва тракийската култура. Тя се казва „Неразказаната история на траките” и представя доста сензационната връзка на траките, троянците и древните хети, които воюват с армията на Рамзес Велики. Книгата е с подзаглавие „Укритата слава на народа ни” и е издадена от издателство „Алтея”.

 

Пловдивчанинът Павел Серафимов работи в Амстердам и в свободното си време обикаля антиквариатите за книги, където търси неизвестни научни трудове за древните траки. Последната му находка е книгата „Трескея” на холандеца Ян ван Хертен. В нея той описва тракийското влияние върху гръцката религия. „Трескея” означава „религиозен обред”. Според Ван Хертен някои от традиционните гръцки богове са взети от траките.

"Арес например е тракийски бог. Според легендата е роден в земите на гетите. Дионис е типично тракийски бог, а Хермес е праотец на тракийските царе. Те се кълнат само в него. И Деметра трябва да прибавим към тях”, разказва Серафимов. Припомня, че Деметра се проявява късно в гръцкия пантеон, но отделно култът към нея се въвежда от Евмолп. Павел Серафимов твърди, че Деметра е тракийска и пеласгийска богиня.

„Първото споменаване на Зевс е при Омир

И той го нарича „Зевс Пеласгийски”. Има един руски учен, който казва, че олимпийските богове имат много странно седалище - планината им е в периферията на траките или в техните тракийски земи”, разказва самоукият изследовател.

В новата си книга той изследва произхода на името на континента Азия. „Пиша за тези факти, които тук са слабо известни - като например този, че траките са дали името на Азия. Посочвам професионалисти, които твърдят, че първоначално това е името на едно малко царство. Това царство включва земите около Троя и малоазийска Мизия. Според учени, като руския учен Игор Дяконов, това е било първото тракийско царство в Мала Азия”, обяснява Серафимов. За него е невероятно, че не вавилонците, не лувитите или хетите, а именно траките са кръстници на Азия.

„В такъв случай не бива да се учудваме, че и точно нашите предци оказват сериозно влияние не само над арменците, но дори и на доста по-могъщите хети. Показвам как и кога е станало това. Мизите не са единствените траки, които са потърсили убежище в земите на Мала Азия. За фригите също се знае, че са потомци на бригите”, твърди той.

Това царство е съществувало някъде към третото хилядолетие преди Христа. Тогава е основана и Троя.

„Вероятно нашите предци са основали Троя

Самото име Троя, или Илион, Иван Дуриданов обяснява със старобългарската дума за „кал” и наистина около мястото има много такива места”, твърди Павел Серафимов.

С течение на времето името „Азия” на малкото царство започва да се използва за целия полуостров Мала Азия, а след това и за целия континент. Категоричен е, че троянците от времето на легендарната война между Приам и Агамемнон са чисти траки. „Дори можем да говорим за трако-трояни. В книгата разказвам и за основаването на Хетското царство, и връзката му с траките”, казва той.

Много хора се чудят откъде са дошли те. Хетската империя е един от основните врагове на Древен Египет през второто хилядолетие преди Христа. Именно срещу тях е първата документирана голяма битка в историята - при Кадеш. Според пловдивския изследовател-любител хетите като население са местни хора - от Мала Азия. „Те са клон на евреите или са много близки до евреите. Индоевропейският елемент при тях идва от траките. Известно време те са тяхната благородническа прослойка, обаче с течение на времето тя губи своето влияние. Дори съм обяснил един ритуал как мизите /траките/ с дървени мечове се бият по един театрален начин с хората от хетското царство с железни мечове и последните побеждават”, разказва Серафимов. Според него това е символична битка, която показва как в миналото хетите са се освободили от своите стари господари - мизите, които след време ще се нарекат българи.

Той открива смайващи

паралели между българските народни приказки и хетските легенди.

Единственият учен, който се занимава с тях от нашите учени, е Иван Венедиктов с книгата „Раждането на боговете”. Логично е да се предположи, че тези легенди са си били наши и много стари, и тази група траки, която се заселва в Мала Азия, ги е предала на гърците. Затова и при тях ги има, и при нас ги има. „Тези хети вероятно са отишли в Мала Азия от югоизточните Балкани - между Силиврия и Ксанти. Около Ксанти има български мюсюлмани, които си викат „наши”. „Ние сме „наши”. Интересното е, че хетите казват същото за себе си. В тесен научен кръг езикът им се нарича „нисийски” или „нишийски”. В своите документи се пишат „насили” или „нашили”. На хетски „наш” си е пак „наш”, твърди изследователят, майстор на бижута.

Другата любопитна тема в книгата е основаването на древното арменско царство. Според пловдивчанина, някои историци твърдят, че част от хетите са станали предци на арменците. „И затова при арменците има т. нар. хетски тип. Когато се разпада хетската държава, част от тях се превръщат в арменци”, разказва той.

Павел Серафимов продължава да обикаля антикварните магазини в Нидерландия за редки книги, писани от чужденци за траките.

Да правиш керамично сребро със слънце

След като дълги години прави восъчни модели за бижута, които се използват от нидерландските бижутери, сега Павел Серафимов се е насочил към нов занаят. „Новото ми занимание е да правя керамични бижута. В Нидерландия му викат „керамично сребро”. То е като полимерна глина. За изпичането използвам енергията на слънчеви панели. Трябва да се изпече в пещ на 600 градуса. Трябва да работиш с хиляди бройки, за да ти излезе сметката. Със слънчевите панели обаче е много евтино”, казва пловдивчанинът. Панелите дават достатъчна мощност. В момента в Нидерландия раздават нисколихвени заеми от самото кметство за инсталации със слънчева енергия.

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай
0 коментара

Анкета

За кого ще гласувате на 2 октомври?