Следвайте ни

Пловдивски художнички прокопаха тунел до Алпите

Изложба на авангардната група „Жените на Ръба“ бе открита в галерия „Ромфея“

Необикновена изложба на четири пловдивски художнички събра почитателите на модерното изкуство в галерия „Ромфея“ под тепетата вчера вечерта. Най-интересната част от експозицията „Другите неща“  на групата „Жени на Ръба“ бе разиграната пред публиката жива картина.

Четирите дами - Моника Роменска, Албена Михайлова, Венета Маринова и Надя Генова, пременени в тъмносини униформи, копаеха с лопати в пръстта по пода на залата. На стената зад тях вървеше видео от Алпите. Художничките са заснели видеото през лятото.

„Вдъхновението ни дойде от една картина на Моника, която тя нарисува през 1995 г. в алпийското градче Скуол. Горната част от платното е напълно обичайна – планински връх, но долната половина е сюрреалистична – няколко мъже в униформи се разхождат по ливадата и се вглеждат в дупки“, разказа пред „Марица“ Албена Михайлова.

През лятото те са се събрали на същото място в Алпите, за да заснемат филмчето и да пресъздадат платното 23-години по-късно. Освен него, в „Ромфея“ могат да се видят и още три кратки видеа с пърформанси на Моника Роменска. По стените пък са наредени нейни картини в чест на юбилея й.

Моника, Албена, Венета и Надя са част от култовата авангардна група „Ръб“, създадена през втората половина на 1980-те в Пловдив. „През 1989 г. вярвахме в промените и смятахме, че с прехода ще се наложат нови ценности в обществото, но това не се случи. Наблюдаваме деградация и едно сиво ежедневно отношение към изкуството“, смята Албена.

Четирите „Жени на Ръба“ не спират да творят заедно и да правят общи изложби в Пловдив и другаде. „Тайната на нашето дългогодишно сътрудничество е, че ние сме много добри приятелки“, допълва Албена Михайлова.

Снимки от Наташа Манева

 

Илияна Караланова

Отговорен редактор - marica.bg

Илияна Караланова е завършила „Славянска филология” в ПУ „П. Хилендарски”. Работила е в Топ ТВ, в. „Труд” и plovdivweek.com. Била е зам.-главен редактор на в. „Строителство Имоти”.   Още

Анкета

За какво бъдеще на Пловдив трябва да работи новият кмет?