Следвайте ни

Пловдивската опера открива сезона с „Фалстаф“

viber icon

Опера Пловдив открива новия сезон с премиера на комичната опера на Верди, по пиесите на Шекспир, „Фалстаф”. Диригент на спектакъла ще бъде Павел Балев, който ръководи Филхармонията в Баден-Баден. За ролята на Шекспировия персонаж режисьорът доц. Нина Найденова е поканила баритона Кирил Манолов, провъзгласен от Рикардо Мути за „най-добрия Фалстаф на нашето време”.

В премиерната постановка ще вземе участие и световната прима Марияна Пенчева. Интересното при Пенчева и Манолов е, че и двамата са играли „Фалстаф“ десетки пъти, но никога не са се засичали заедно на една сцена. Спектакълът никога досега не е поставян в Пловдив, комичната опера ще се играе за пръв път на 28 септември от 19 ч. в Дома на културата „Борис Христов“.

Сценограф и художник на костюмите е Елена Иванова, а хореографският дизайн е дело на Анна Пампулова. Хормайстор е Драгомир Йосифов. В ролите се редуват солистите Михаил Пулиев, Свилен Николов, Август Методиев, Марк Фаулър, Георги Султанов, Александър Баранов, Димитър Зашев, Борис Кучков, Момчил Караиванов, Евгений Арабаджиев, Александър Носиков, Марияна Панова, Светлана Иванова, Вера Гиргинова, Валерия Мирчева, Анита Дафинкса ​- гост, Елена Чавдарова - Иса,  Цветанка Ангелова.

Сюжетът разказва за сър Джон Фалстаф, който е чудовищен, алчен и лаком, алегорична фигура на старостта с присъщата <210> отчаяна ненаситност. Освен това героят е страхливец, за когото жените са „хлеб насущний“. Постановката ще го „потопи” в колоритната атмосфера на La Dolce Vita - епохата на „сладък живот” в Италия от 60-те години на по-миналия век. 

Габриела Лазарова

Габриела Лазарова

Редактор-репортер - екип "Култура"

Габриела Лазарова е завършила ЕГ „Иван Вазов“ с италиански език. В Италия завършва университет „Тор Вергата“ със специалност „Естетическо-научна журналистика“.   Още

Още от категорията

Виж всички

Коментари (0)

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай

Анкета

За кого бихте гласували, ако изборите бяха днес?