Следвайте ни

Пловдивска света митрополия организира празничен концерт с византийска църковна музика

viber icon

Пловдивска света митрополия организира празничен концерт с византийска църковна музика в Драматичен театър „Н. О. Масалитинов“ на 6 декември от 18 часа – вход свободен, със специалното участие на църковни хорове за източно-църковно пеене;

„ТРОПОС“ с диригент Константинос Ангелидис от Атина (Гърция). В своята 14-годишна дейност хорът е участвал в различни музикални фестивали и концерти в 18 страни по света. Особено забележителна е съвместната изява на хора с Гръцката национална опера на Атинския фестивал „Епидавър“, с музиканта Джалал Един Вайс и ансамбъла "Ал Кинди", и с артиста на ЮНЕСКО за мир 2016 г. Кудси Ергюнер. Хорът е пял и на богослужения с Вселенския патриарх Вартоломей, Йерусалимския патриарх Теофил, Архиепископа на Кипър Хризостом, както и на всенощни бдения в манастирите на Света Гора - Атон, Ватопед, Симонопетра и Дохиар. Хорът ще участва и в неделното богослужение в Митрополитския храм „Св. Марина“ на 8 декември от 9 часа, възглавено от Пловдивския митрополит Николай. 

Хор за византийска музика „Нектарий Протопсалт“ от Букурещ (Румъния) с диригент Сабин Преда. Хорът е основан през 2001 г. В него участват румънски псалти, които са завършили Богословския университет към Букурещкия университет и Националния университет по музика. Хорът е участвал в музикални фестивали и е издал голям брой музикални албуми, като "Великия параклис на св. Богородица". Хорът участва в празничните богослужения в храма на Агрономическия университет „Св. св. Кирил и Методий“ в Букурещ.

Митрополитски хор „Св. ап. Ерм“ с диригент протопсалт Георги Радев, основан през 2007 г. с благословението на Пловдивския митрополит Николай. В него участват изявени псалти, които украсяват с пеенето си митрополитските богослужения.

 

 

 

 

Коментари (0)

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай

Анкета

Ако Община Пловдив разполага с 50 млн. лева за строителство догодина, с какво да започне?